Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Τι εκτιμούν διεθνολόγοι για τις επιθέσεις σε Βερολίνο, Ζυρίχη και Άγκυρα. Η Ευρώπη στη σκιά του φόβου. ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ

 Will the lorry killer strike again? Police and the security services are hunting for the Christmas market killer and admit a second terror attack could be imminent 
Το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας, που έχει καταλάβει τους πολίτες, αναδεικνύεται ως κυρίαρχο στοιχείο, τόσο των χθεσινών περιστατικών σε Βερολίνο, Άγκυρα και Ζυρίχη, όσο και πολλών πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. Στη διαπίστωση αυτή συμφωνούν διεθνολόγοι...
που μίλησαν στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
Carnage: The lorry used to kill a dozen people in Berlin last night was towed away from the scene as a 23-year-old asylum seeker was being interrogated
«Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο είναι μία ένδειξη από την πλευρά των τζιχαντιστών ότι "δε θα είστε ασφαλείς, ούτε καν σε αυτή την απλή στιγμή του εορτασμού των Χριστουγέννων"» ανέφερε ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Λίτσας, διατυπώνοντας την εκτίμηση: «Θα είναι νίκη των τρομοκρατών, αν αρχίσουμε να εξοικειωνόμαστε με τη φρίκη του τρομοκρατικού χτυπήματος, αν η εικόνα του Ρώσου πρέσβη, ο οποίος πέφτει νεκρός από τα πυρά του Τούρκου αστυνομικού και τρομοκράτη, περάσει στην καθημερινότητά μας και εξοικειωνόμαστε με το τέρας».
Σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, το διεθνές Close up: The shattered glass on the windshield of a truck the morning after it ploughed through the Christmas marketσύστημα βρίσκεται σε μία εποχή υψηλής ρευστότητας από την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης, καθώς «από το 2010 η Μέση Ανατολή γενικότερα μεταβάλλεται και μεταλλάσσεται -βίαια τις περισσότερες φορές- και ο ευρωπαϊκός χώρος γνωρίζει μία μεγάλη κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρίση -ξεκινώντας από την Ελλάδα και στη συνέχεια διαπερνώντας όλο το ευρωμεσογειακό φάσμα- και αυτή η αποσταθεροποίηση τα τελευταία χρόνια περνά και μέσα από την ενίσχυση των τρομοκρατών».
«Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ο ISIS την τρομοκρατία είναι πολύ πιο εμφανής, δεν κρύβεται πίσω στις σκοτεινές γωνίες, χτυπά ανοιχτά, στοχεύει εκατόμβες νεκρών και κυρίως στοχεύει την καθημερινότητά μας» πρόσθεσε.
«Θα δούμε εάν υπάρχει κάποιο νήμα των τριών περιστατικών ή όχι, αυτό δε μπορούμε να το γνωρίζουμε τώρα» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, εκτιμώντας ότι «όσο το Ισλαμικό Κράτος υποχωρεί εδαφικά στη Συρία και το Ιράκ, τόσο θα προσπαθεί μέσα από ενέργειες όπως αυτή χθες στη Γερμανία να επιβεβαιωθεί».
German Chancellor Angela Merkel (left) lays white roses at the blood-stained scene in Berlin amid fears a gunman may still be on the loose
Ο κ. Φίλης εξέφρασε την άποψη ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ίσως διαδραματίσουν ρόλο και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. «Το Χαλιφάτο έχει πυρήνες σε όλον τον πλανήτη, όπου μπορεί να τους ενεργοποιεί ή μπορεί αυτοί να ενεργοποιούνται με ηθική αυτουργία του Ισλαμικού Κράτους και να προσπαθούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση. Αν, δηλαδή, π.χ. υπάρξει αντίστοιχη τρομοκρατική ενέργεια στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Ιταλία (αν γίνουν εκεί εκλογές το 2017), μπορεί να δούμε να αλλάζει το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως συνέβη στην Ισπανία με την περίπτωση Αθνάρ το 2004» εξήγησε.
Brutal: White powder used to soak up blood left  by the dead - one witness described a 'rivers of blood' running through the market 
Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, εκτίμησε ότι «προς το παρόν θα ενισχύσει τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας, γιατί προς το παρόν έχουν ανάγκη η μία την άλλη για μια σειρά από ζητήματα». Πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν φαίνεται ότι θα επιδιώξει να δημιουργήσει μία διασύνδεση -εικονική έστω- μεταξύ συστήματος Γκιουλέν, παρακρατικών στην Τουρκία τους οποίους ο ίδιος αντιστρατεύεται και Ισλαμικού Κράτους».
«Το κράτος δεν παρέχει πια την ασφάλεια, που πάντοτε ο Τούρκος πολίτης θεωρούσε δεδομένη, υπάρχει μία γενικότερα ασφάλεια, κάθε φορά που γίνεται μία τρομοκρατική επίθεση» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, Δημήτρης Τριανταφύλλου.
Six people were arrested on suspicion of terrorism offences in series of morning raids across England. Police are pictured in a street in Derby where some of the arrests took place

«Όλοι περιμένουμε ότι αυτή η αστάθεια στην Τουρκία θα συνεχίσει τουλάχιστον όσο βρισκόμαστε σε αυτή την καμπάνια για τη συνταγματική αλλαγή» σημείωσε ο καθηγητής, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη «μπορεί να κάνει την Άγκυρα να εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο τα ρωσικά συμφέροντα, να αναγκαστεί η Τουρκία να δεχθεί τη ρωσική θέση στη Συρία» προσθέτοντας ότι «έχουν δουλέψει πάρα πολύ για τη σύσφιξη των σχέσεων τους η Ρωσία και η Τουρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive