Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Έγινε του ... Σόϊμπλε.Πάει για το 2018 η συζήτηση για το χρέος και ... βλέπουμε!

eee
Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, τα οποία πρότεινε ο ESM, αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup. Ενώ η συζήτηση για το χρέος, παραπέμπεται για το 2018 όπως είχε ζητήσει ο Βόλφκανγκ Σόϊμπλε...

«Το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο που έχει γίνει για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ιδιαίτερα καλωσόρισε τη συμφωνία με τους Θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, που επιβεβαιώνει το συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ, που επιτρέπει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο δημιουργεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας».
 
Η συμμετοχή του ΔΝΤ
Σε ότι αφορά την παραμονή του ΔΝΤ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γερούν Νάισελμπλουμ σημείωσε:
Ερ.»Υπάρχει φαύλος κύκλος για το ΔΝΤ. Γερμανία και Ολλανδία δεν συμφωνούν μέχρι να συμφωνήσει το ΔΝΤ».Απ: «Δεν εξαρτάται από μας. Εξαρτάται από την Ελλάδα δηλαδή να κλείσει τις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Τότε θα συνεχίσουμε, αλλιώς πρέπει να επιστρέψουμε. Η εντολή είναι να πετύχουν Θεσμοί – Ελλάδα την τεχνική συμφωνία. Δεν αοπτελεί προαπαιτούμενο η συμμετοχή του ΔΝΤ. Θέλουν να κλείσει η β” αξιολόγηση και μετά θα αποφασίσουν».
 
Οι προτάσεις του ESM
Τα βήματα για τη βιωσιμότητα του χρέους παρουσίασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ:»Με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι” αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους.Τρία μέρη:
α’) Η ομάλυνση της αποληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.
β’) Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.
γ’) Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.
Αυτά είναι σαφή πλεονεκτήματα για την Ελλάδα και θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα.
Νωρίτερα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαίτησε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για ακόμη 10 χρόνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive