Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Έκλεισαν τα προαπαιτούμενα. Ποια τα αγκάθια που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις. Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

telos-diapragmateusis
Στον δεύτερο κύκλο συνάντησης των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, συμφωνήθηκαν τα προαπαιτούμενα που χρειάζονται για την πρώτη εκταμίευση και τις επόμενες ώρες θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές, ώστε μέσα στην εβδομάδα η βουλή να κληθεί να ψηφίσει το μνημόνιο. 6 ώρες διήρκεσε η μαραθώνια συνάντηση των δύο πλευρών το Σάββατο το απόγευμα...
χωρίς να γίνουν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης. Την Κυριακή συνήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Έλληνας αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι η συμφωνία με τους εταίρους κλείνει άνετα έως την Τρίτη 18 Αυγούστου. Αυτό που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι ότι μετά τη μαραθώνια σύσκεψη τα προαπαιτούμενα που έκλεισαν για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου θα αποτελέσουν ειδικό άρθρο στο κείμενο της συμφωνίας το οποίο θα επικυρωθεί από τη βουλή μέσα στην εβδομάδα.
Το mega επικαλείται πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν ότι έχει ήδη κλειδώσει η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα σε δύο δόσεις να αυξηθεί στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από τα 66 που βρισκόταν σήμερα
Σχετικά με τις 100 δόσεις οι αλλαγές που αναμένονται αφορούν αύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5%, ενώ οφειλές που δεν θα ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ θα παραμείνουν ατοκες. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει μείωση του αριθμού των δόσεων για όσους για τους «έχοντες» Αυτή τη στιγμή ωστόσο δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία σχετικά με ποιες κατηγορίες εισοδημάτων θα περιλαμβάνονται σε αυτόν τον όρο.
Σχετικά με τα προβλήματα που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αποτελούν κεντρικό ζήτημα, το οποίο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, έχει πολλές παραμέτρους, αλλά και σημαντικό πολιτικό κόστος. Αγκάθι επίσης θεωρείται το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο συνδέεται και με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Άλλο ένα από τα προβληματικά σημεία είναι το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία, τη δομή αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που θα έχει στη διάθεσή του για ρευστοποιήσεις. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί παράλληλα με την πώληση, το ταμείο να ασχολείται και με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Την παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε μέχρι τις 18 του μηνός να σταλεί συμφωνία στα εθνικά κοινοβούλια προς ψήφιση και την επομένη 19 Αυγούστου να γίνει η πρώτη εκταμίευση της δόσης του νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Εάν όλα αυτά συμβούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 20 του μηνός θα πληρωθεί και η ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive