Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Οι μουσουτού και η τραπεζοκουλτούρα...


Οι ξενιτεμένοι Έλληνες ανά την υφήλιο έχουν ανέκαθεν επιδείξει ιδιαίτερη αγάπη για την κουλτούρα τους και την καλλιτεχνική τους κληρονομιά. Μάλιστα, μακριά από τη γενέτειρα, η αγάπη αυτή γίνεται εντονότερη... ανάγκη...και χαρά σε εκείνους που μπορούν να την ικανοποιήσουν! Στo Λονδίνο λοιπόν, βρίσκονται οι μουσουτού! ..φορείς της -ας μας επιτραπεί ο όρος- Ελληνικής τραπεζοκουλτούρας! ...you know... τάβλα, εδέσματα, κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, μαντολίνο, βιολί, κλαρίνο...ζημιά και γλεντζεδοκατάσταση!
Oι μουσουτού έχουν δώσει πολυάριθμες συναυλίες σε όλη σχεδόν τη Μεγάλη Βρετανία κυρίως σε Ελληνικά κοινά και έχουν εμφανιστεί στο BBC και σε διάφορα εγχώρια μέσα ενημέρωσης. Οι συναυλίες τους έχουν ιδιαίτερη επιτυχία, τα εισιτήρια συχνά εξαντλούνται και οι προτάσεις για νέες εμφανίσεις ανανεώνονται.
Τα μέλη του συγκροτήματος ανασχηματίζονται ανάλογα με την κάθε εκδήλωση και τη διαθεσιμότητα των μουσικών. Ο καθένας τους δεν είναι βέβαια 'αποκλεισμένος' ούτε περιορισμένος στα Ελληνικά δρώμενα. Αντίθετα, το Λονδίνο προσφέρεται πλήρως για μουσικά 'ανοίγματα' διαφόρων τύπων. Φιλοξενεί υψηλού επιπέδου καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που συμβιώνουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο από μουσικές σκηνές, συναυλιακούς χώρους, φεστιβάλ, μαγαζιά μουσικών οργάνων και χώρους μελέτης και πρόβας....Έτσι δίδονται σε όλους αρκετές ευκαιρίες συμμέτοχής σε ανάμεικτα 'fusion' projects ροκ, τζαζ, κλασσικής μουσικής κλπ...
'Οπως και να το κάνουμε όμως η Ελληνική μας τραπεζοκουλτούρα ενέχει κάποιους ξεχωριστούς κώδικες διάδρασης και επικοινωνίας, αυθεντικούς και πολύτιμους....Πού και πού λοιπόν, εμείς οι Έλληνες θέλουμε να μαζευόμαστε να ακούμε, να χορεύουμε και να τραγουδούμε τις παραδοσιακές μας μελωδίες που τόσο φώς και τόση κληρονομιά κρύβουν μέσα τους. Δεν είναι εθνικιστική ούτε σνομπιστική αυτή η ανάγκη...απλώς υπάρχει και ζητεί ικανοποίηση.
Η δράση των μουσουτού εδώ και μερικά χρόνια έχει σημαντική θέση και άποψη μέσα στην ευρύτερη Λονδρέζικη μουσική κοινότητα. Αν μή τί άλλο, επιβεβαιώνει και υπένθυμίζει στους ακροατές και συμμετέχοντες το ανεξάντλητο εύρος της Ελληνικής μουσικής και το πάθος του Έλληνα γι'αυτή. Υποδεικνύει επίσης τρόπους άμυνας απέναντι σε εξομοιωτικές τάσεις και εύκολες μουσικές, φωτίζοντας την αξία του διαφορετικού και του διαχρονικού στην οποία τα μέλη του συγκροτήματος ακόμα πιστεύουν και επενδύουν....
μουσουτού! λοιπόν. επόμενη εμφάνιση 1 Μαΐου 2011. πληροφορίες: http://moosootoo.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive