Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον

του Γεωργίου Ι. Αναστασόπουλου*

Στα χρόνια μου μαθαίναμε, από το δημοτικό κιόλας, τις ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης. Μικρές ιστορίες σαν παραμύθια, με απλοϊκούς συμβολισμούς και προφανή μηνύματα. Σε μία από αυτές ο Φαραώ, είδε στον ύπνο του, πως βγήκαν από το Νείλο ποταμό επτά παχιές αγελάδες κι έβοσκαν. Κατόπιν είδε, πως βγήκαν και άλλες επτά ισχνές και αδύνατες. Οι ισχνές όμως έφαγαν τις παχιές, αλλά έμειναν και πάλι αδύνατες και κοκκαλιάρικες. Ο Ιωσήφ, όταν τον κάλεσε ο Φαραώ, εξήγησε τα όνειρα του λέγοντας ότι θα έλθουν πρώτα επτά χρόνια μεγάλης ευφορίας της γης. Θα επακολουθήσουν όμως και άλλα επτά χρόνια πείνας. Ο λιμός θα είναι βαρύς και η δυστυχία μεγάλη.

Την μικρή αυτή ιστορία, που διδαχθήκαμε από παιδάκια στο δημοτικό, φαίνεται πως λησμονήσαμε μεγαλώνοντας. Δεν δικαιολογείται αλλιώς, παρά με μαζική αμνησία ή παραφροσύνη, η συμπεριφορά ενός ολόκληρου λαού (του δικού μας του λαού!) τα τελευταία 30 έτη. Μια συμπεριφορά που εκφράσθηκε με την κατασπατάληση των πόρων μας. Εθνικών πόρων μα και πλουσιοπάροχα "δωρισθέντων" πόρων από την "ανεπιθύμητη" Ευρωπαϊκή Ένωση (των κουτόφραγκων κατά την άποψη των εδώδιμων ευφυών δειγμάτων της φυλής μας). Αλλά ακόμη χειρότερη από την κατασπατάληση των πόρων μας ήταν η εκποίηση των αξιών μας, αξιών που ως έθνος και φυλή σμιλέψαμε για αιώνες γράφοντας ενίοτε, βασισμένοι σε αυτές, χρυσές σελίδες στην παγκόσμια ιστορία.
Αρκούν άραγε 30 χρόνια για να γκρεμίσει κανείς αξίες αιώνων; Αρκούν 30 έτη κρατισμού να ακυρώσουν την επιχειρηματικότητα μια φυλής που χάνεται στα βάθη των αιώνων;

Συζητούσα, πρόσφατα, με συνεργάτη μου από το εξωτερικό και μάλιστα από χώρα θεωρούμενη ως σύγχρονη υπερδύναμη. Το αντικείμενο της συζήτησης αφορούσε...(η συνέχεια στο http://atithasos.blogspot.com/2010/06/blog-post_7572.html)

--------------------------
* Ο Γεώργιος Ι. Αναστασόπουλους είναι Δρ. Μηχανολόγος Μηχ, Δντής Ανάπτυξης Εξωτερικού του ομίλου PEOPLECERT και διετέλεσε ΓΓ Επικοινωνιών του ΥΜΕ και ΓΓ Ανάπτυξης του ΥΠΑΝ την περίοδο 2007-2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive