Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΕΗ ΖΙΜΕΝΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ. ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

"Xορηγία" της ΔΕΗ στη Siemens...

Το ΔΣ την απάλλαξε από ποινικές ρήτρες ενώ δεν είχε παραδώσει εμπρόθεσμα δύο μονάδες


«Δωράκι» 3,3 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ προς τη Siemens, στην οποία χαρίστηκαν ισόποσες ποινικές ρήτρες για μη εμπρόθεσμη παράδοση έργων, αποκαλύφθηκε χθες.

Βαφτίζουν "δίλημμα" το "δωράκι"

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, κατήγγειλε πως το ΔΣ της ΔΕΗ, με απόφασή του στις 27 Μαρτίου 2008, ενέκρινε την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ποινικής ρήτρας από την κοινοπραξία «SΙΕΜΕΝS AG - OJSC POWER ΜΑCΗΙΝΕS», παρότι δεν έχει παραδώσει ακόμη εκσυγχρονισμένες τις μονάδες 3 και 4 του Αγ. Δημητρίου, όπως υποχρεούνταν από σχετική σύμβαση. Και μάλιστα κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού. Το συμβατικό τίμημα του άλλου έργου ανέρχεται σε 42,817 εκατ. ευρώ.

Η... γαλαντόμα αυτή χειρονομία τού υπό τον Παναγιώτη Αθανασόπουλο ΔΣ της ΔΕΗ δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσον εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ΔΕΗ τη στιγμή που έλαβε χώρα, καθώς:

Το σκάνδαλο με τις μίζες της Siemens στην Ελλάδα, στη Γερμανία κ.λπ. βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε εξέλιξη.
Το ΔΣ της ΔΕΗ εμφανίζεται να χαρίζει απλόχερα 3,3 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή προχωρεί σε διαδοχικά κύματα αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος (τελευταία αύξηση την 1η Ιουλίου κατά 7%).
Η υπόθεση της... χορηγίας της ΔΕΗ προς τη Siemens, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος», έχει ως εξής:

- Με βάση τη σχετική σύμβαση η κοινοπραξία της Siemens θα έπρεπε να παραδώσει εκσυγχρονισμένη τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Αγιος Δημήτριος 3» τον Αύγουστο του 2007. Δεν παραδόθηκε μέχρι σήμερα το έργο, η μονάδα.

Η άλλη μονάδα, «Αγιος Δημήτριος 4», έπρεπε να παραδοθεί τον Φεβρουάριο 2008. Δεν έχει παραδοθεί ακόμη.

Το ΔΣ της ΔΕΗ ενέκρινε στις 27 Μαρτίου την εισήγηση με αριθμό και θέμα: «ΔΜΚΘ/γ.α.9/31.1.2008 για το έργο «ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου - Αναβάθμιση Ατμοστροβίλων Μονάδων ΙΙΙ - IV. Αλλαγή χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου - Συμπλήρωμα Σύμβασης. Ανάδοχος: Κοινοπραξία (JOIN VENTURE) SIEMENS AG - OJSC POWER ΜΑCΗΙΝΕS».

Το συμβατικό τίμημα του έργου είναι 42.817.000 ευρώ.

Η δικαιολογία
Αξίζει να δούμε πώς δικαιολογείται η ανακολουθία της κοινοπραξίας Siemens για τη μη παράδοση του έργου όπως περιγράφεται μέσα στο κείμενο της εισήγησης της ΔΜΚΘ (Διεύθυνση Μελετών Κατασκευών Θερμοηλεκτρικών Μονάδων):

«...τα παραπάνω οδήγησαν την Κοινοπραξία σε πλήρη αδυναμία διασφάλισης άφιξης του εξοπλισμού και των δύο Μονάδων, σύμφωνα με τις συμβατικές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα ο Ανάδοχος να προτείνει χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου με καθυστερήσεις, είτε στην έναρξη είτε στη διάρκεια των εργασιών, οι οποίες θα τοποθετούσαν τις εργασίες εκτός του προγραμματισμού και ειδικά για τη Μονάδα ΙΙΙ μέσα στη θερινή περίοδο του 2008. Εξαιτίας των παραπάνω καθυστερήσεων και προκειμένου το Εργο της Αναβάθμισης στη Μονάδα ΙΙΙ να υλοποιηθεί μέσα στους συμβατικά προβλεπόμενους χρόνους, εξαλείφοντας την περίπτωση καθυστέρησής του μέσα στην κρίσιμη θερινή περίοδο του 2008, αποφασίστηκε η ματαίωση των εργασιών για τη Μονάδα IV κατά την προγραμματισμένη κράτηση του 2007 και η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον Ανάδοχο για την κατάρτιση Σχεδίου Συμπληρώματος Σύμβασης, στο οποίο καθορίζεται ο τρόπος υλοποίησης του Εργου και του οποίου τα βασικά σημεία αναφέρονται παρακάτω στην Πρόταση.

Σημειώνεται ότι η Επιχείρηση δεν είχε τη δυνατότητα χρονικής μετατόπισης των κρατήσεων των Μονάδων, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών της έναντι άλλων σημαντικών Συμβάσεων και λόγω της ενεργειακής στενότητας που δεν επέτρεπε μετατόπιση των κρατήσεων χωρίς ανατροπή του ενεργειακού σχεδιασμού 2007-2008».

Δηλαδή απάλλαξαν κατ αρχάς την κοινοπραξία Siemens από την υποχρέωση να εκσυγχρονίσει τη μονάδα IV και στη συνέχεια ακολούθησε η... χορηγία προς αυτήν, καθώς, όπως αναφέρεται στο κείμενο της εισήγησης που ενέκρινε τελικά το ΔΣ της ΔΕΗ:

«Οι ποινικές ρήτρες που αφορούν τις αρχικές προθεσμίες παράδοσης του εξοπλισμού παύουν να ισχύουν».

Τελικά, όπως αποδεικνύεται στην πράξη και παρά την τροποποιημένη σύμβαση στην οποία... σύρθηκε η ΔΕΗ (άραγε γιατί δεν κήρυξε έκπτωτη την Κοινοπραξία Siemens;), ούτε η μονάδα ΙΙΙ Αγ. Δημητρίου παραδόθηκε στις 30 Ιουνίου 2008, όπως προέβλεπε η νέα συμφωνία.

Η ΔΕΗ είναι «στο περίμενε» και η συγκεκριμένη μονάδα, κι ενώ βρισκόμαστε σε συναγερμό λόγω καύσωνα, είναι εκτός, λόγω συνεχών βλαβών.

Αραγε οι ποινικές ρήτρες που προβλέφθηκαν για την Κοινοπραξία Siemens με βάση τη δεύτερη τροποποιημένη σύμβαση που ενέκρινε τον Μάρτιο το ΔΣ της ΔΕΗ εισπράχθηκαν, αφού τα έργα έως σήμερα δεν έχουν παραδοθεί;

Αραγε θα ακολουθήσει και νέα... αναθεώρηση της αναθεωρημένης ήδη μία φορά σύμβασης και αν ναι, θα συνοδεύεται και αυτή με νέο «δωράκι» προς την Κοινοπραξία της Siemens; Θα χαριστούν και πάλι οι ποινικές ρήτρες;


ΔΕΗ: ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ

Το ΔΣ της ΔΕΗ για το θέμα σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Εμμένει στην ορθότητα και στην επιχειρηματική λογική της απόφασής του της 27.3.2008, για τη συνέχιση της σχετικής σύμβασης και την εκτέλεση του έργου, αποδεχόμενο τη συμφέρουσα για την επιχείρηση και ουδόλως χαριστική προς οιονδήποτε αντίστοιχη εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive