Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Θεσσαλονίκη: Συγκινητικό αφιέρωμα στο αντιτορπιλικό Βέλος, “ζωντανό μνημείο” κατά της δικτατορίας (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Βέλος
Μία άκρως συγκινητική εκδήλωση, υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, αφιερωμένη στο Αντιτορπιλικό (Α/Τ) «ΒΕΛΟΣ» και την αντιδικτατορική δράση του πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη....


Το “Βέλος” θα φιλοξενείται στην πόλη μας για τρεις μήνες, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να το επισκεφτούν και να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό πλοίο, ζωντανό μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τα ελάχιστα ομοίου τύπου που σώζονται παγκοσμίως, με εμβληματική Αντιδικτατορική δράση.
Ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942.
Ο Κωστής Γκορτζής, Αντιναύρχος εν αποστρατεία και μέλος του πληρώματος, μίλησε για την ιστορία του πλοίου και τον κυβερνήτη του, Νίκο Παππά, χαρακτηρίζοντας τον “ηγέτη παλαιάς κοπής και εξαιρετικό ναύτη και καπετάνιο”, που πιστός στα δημοκρατικά ιδεώδη, όπως περιέγραψε, αποφάσισε να αποχωρήσει από την άσκηση του ΝΑΤΟ, όταν πληροφορήθηκε πως το ναυτικό κίνημα προδόθηκε. Αγκυροβόλησε το καράβι έξω από το Φιουμιτσίνο και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία.
“Το Βέλος επί μήνες ήταν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και πρώτη είδηση στις τηλεοράσεις. Με την παγκόσμια κατακραυγή κατά του καθεστώτος από την κίνηση του Βέλους και την άρση της εμπιστοσύνης που είχαν οι πάτρωνες της Χούντας στο εξωτερικό , ο Παπαδόπουλος αναγκάστηκε μέσα σε λίγες μέρες από την ανταρσία του Βέλους να κάνει κάποιον “εκδημοκρατισμό”, δηλαδή κατάργησε τη βασιλεία , έβαλε πολιτικό πρωθυπουργό , αμνήστευσε τους πάντες ακόμα και τον Παναγούλη, έληξε την εξορία όλων και αποφυλάκισε όλους τους κατάδικους πολιτικούς κρατούμενους”, είπε ο κ. Γκορτζής, που μάλιστα κάλεσε τη νέα γενιά επισκεφτεί το πλοίο και να μάθει περισσότερα για την ιστορία του.
Ο Νικόλαος Τσούνης,  Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού επισήμανε πως πρόκειται γα ένα ζωντανό μνημείο, σύμβολο αγώνα για τη δημοκρατία. “Ένας ατσάλινος ψυχρός όγκος μεταμορφώθηκε μέσα από την αγάπη του Νίκου Παππά για την πατρίδα σε σύμβολο αντιδικτατορικής δράσης για την δημοκρατία”.
«Αυτές τις μέρες έχουμε στην πόλη μας το Βέλος, ένα σκάφος που πέρα από την πολεμική του δράση από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τη Μεσόγειο είχε εξαιρετική συμμετοχή στον αντιδικτατορικό αγώνα. Ολοι θυμόμαστε το πλήρωμά του και όσα συμβόλισε η δράση τους στην πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Τιμούμε το σκάφος, τιμούμε τους ανθρώπους της εποχής και γευόμαστε την μουσική του Πολεμικού Ναυτικού”, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου,ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γιάννης Μπουτάρης αλλά και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά το πέρας των ομιλιών, τη “σκυτάλη” πήρε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ακολούθησε και η υποστολή της σημαίας.

Το πλοίο είναι επισκέψιμο όλη την εβδομάδα εκτός Δευτέρας τις ώρες 09.00-13.00 και 17.00-19.00.
Το κόστος του εισιτηρίου ανέρχεται στο 1€ και έχει συμβολικό χαρακτήρα.
Σημειώνεται πως για παιδιά και ευπαθείς ομάδες θα είναι δωρεάν η είσοδος.


1 σχόλιο:

  1. ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
    ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΙΖΟΥΝ.
    ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ....ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive