Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Φωτιά στη Ζάκυνθο: Καταγγελίες για εμπρησμό – Ο καπνός της πυρκαγιάς από το διάστημα! (φωτό & βίντεο)


Καθώς συνέχισε να μαίνεται εκτός ελέγχου η φωτιά που ξέσπασε στη Ζάκυνθο το πρωί της Κυριακής, ο καπνός έγινε ορατός στις 16:45 ώρα Ελλάδας από τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, ο οποίος βρίσκεται σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη....
Η φωτιά εντοπίστηκε, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον πειραματικό αλγόριθμο δορυφορικού εντοπισμού εστιών δασικών πυρκαγιών, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG – BALKAN – MEDITERRANEAN 2014 – 2020 – DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM) από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εν τω μεταξύ ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που κατακαίει δύο χωριά στη Ζάκυνθο από τις 11 το πρωί. Γρήγορα η φωτιά εξαπλώθηκε προς το χωριό Κερί, ενώ από το μεσημέρι έχουν εκκενωθεί δύο χωριά του νησιού και συγκεκριμένα ο Αγαλάς και το Κερί με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου
Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις εισόδους των δύο χωριών και ενημέρωσε τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Στη Ζάκυνθο μετέβη εκτάκτως και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να συντονίσει τις επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα, μεγάλες δυσκολίες αντιμετώπισαν το απόγευμα της Κυριακής τα εναέρια μέσα κατάσβεσης, τα οποία λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στα μέτωπα.
Στο OPEN TV μίλησε ο Τάσος Μποτώνης, που κατοικεί στο Κερί. «Γίνεται μεγάλη μάχη με όλη τη δύναμη της Πυροσβεστικής. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την περιοχή, αν δεν περιοριστεί η φωτιά», σημειώνει ο ίδιος και προσθέτει: «Οι κάτοικοι έχουν φύγει από το χωριό. Έχουν μεταφερθεί στη λίμνη του Κερίου. Το χωριό έχει αδειάσει εντελώς. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της φωτιάς. Μέσα σε μισή ώρα λόγω της πυκνής βλάστησης που υπάρχει, η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε. Ελπίζουμε να γλιτώσει το χωριό μας».

Με τη σειρά του ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Παπαδημητρίου, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εχουμε αναζωπυρώσεις. Στο σημείο βρίσκονται εθελοντές, που δίνουν μεγάλη μάχη μαζί με τους πυροσβέστες. Έχουν εκκενωθεί δύο χωριά το Κερί και ο Αγαλάς. Κινδυνεύουν κατοικίες και έχουν σπεύσει οι πυροσβέστες για να μπορέσουν να κατασβέσουν τις φωτιές». Μάλιστα, τόνισε ότι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, κάνουν πιο δύσκολο το έργο της Πυροσβεστικής.

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Προτεραιότητά μας οι κάτοικοι
Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέφερε στο OPEN TV: «Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των κατοίκων. Οι φλόγες ξεπέρασαν και τα 20 μέτρα. Αξιολογήσαμε τη φωτιά και γι’ αυτό δόθηκε η εντολή να εκκενωθούν προληπτικά τα δύο χωριά. Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι με πούλμαν του δήμου». Και πρόσθεσε: «Πραγματοποιούνται ενέργειες ώστε να έχουμε περαιτέρω ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων. Στο νησί βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive