Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Τα έδωσαν όλα στα Ταξί εξαγοράζοντας ψήφους. Θα τα βάψουν .. Ροζουλί;;

Οι ιδιοκτήτες Ταξί ανέκαθεν αποτελούσαν πάντοτε δέλεαρ για τα πολιτικά κόμματα ενώ όσο
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, κείμενο
 πλησιάζουν οι εκλογές ολοένα και περισσότερα οφέλη αποκομίζουν οι ιδιοκτήτες τους....

Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν αποτελεί το γεγονός πως μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν τόσα πολλά καταστήματα ενοικίασης μεταχειρισμένων Ταξί που δεσπόζουν τόσο στη Λεωφόρο Λιοσίων, πλησίον της πλατείας Καραϊσκάκη αλλά και σε άλλες περιοχές κυρίως της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης όπου είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς πως είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα καταστήματα ενοικίασης Ταξί στην Αττική.
Και όμως στην Ελλάδα όλα είναι πιθανά και εφικτά και μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη με την τελευταία τροπολογία κατάφεραν να «απομονώσουν» τις εταιρείες διαμεσολάβησης από τα Ταξί ώστε κάποιοι να ωφελούνται τα μέγιστα από τον κλάδο ακόμη και αν έχουν δεν έχουν οδηγήσει ποτέ στην ζωή τους Ταξί αλλά έτυχε να έχουν χρήματα ώστε να αποκτήσουν μία ή περισσότερες άδειες και να εκμεταλλεύονται μεγάλη μερίδα από τους ανέργους ή τους μετανάστες που δεν μπορούν να βρουν άλλη δουλειά και το Ταξί αποτελεί μονόδρομο για εκείνους.
Ωστόσο όπως προαναφέραμε τα κυβερνητικά στελέχη πέραν της τελευταίας τροπολογίας που το κόμιστρο πρέπει να πληρώνεται στον οδηγό, Ταξί με μετρητά ή μέσω POS, πρόσφατα αύξησε το όριο ηλικίας των Ταξί με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των οχημάτων που κινείται στην Αθήνα να προκαλεί τεράστια ρύπανση ενώ εξαιτίας της παλαιότητάς τους και της κακής συντήρησης των οχημάτων αποτελούν και δημόσιο κίνδυνο για την οδική ασφάλεια.
Πάντως στην τελευταία 4ετία ο κλάδος των Ταξί έχει αντιμετωπίσει και κερδίσει επίσης την έξοδο της Uber από την ελληνική αγορά αλλά και την αύξηση του ορίου ηλικίας των Ταξί.
Μόνο στην Ελλάδα τα Ταξί δεν έχουν POS!
Τα ελληνικά Ταξί είναι τα μοναδικά οχήματα του κλάδου που δεν είναι υποχρεωμένα να φέρουν μηχανήματα POS!
Αν και τα Ταξί αποτελούν την πρώτη επαφή των τουριστών με υπηρεσία στην Ελλάδα η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν δίνει τη δυνατότητα να πληρώνουν οι επιβάτες με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας δημιουργώντας μια «ομάδα» επαγγελματιών που εισπράττει και διαχειρίζεται μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος.
Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η Ελλάδα είχε εισέλθει στο στόχαστρο των δανειστών μας οι οποίοι απαιτούσαν να τοποθετηθούν σε όλα τα Ταξί μηχανήματα POS.
Ωστόσο οι αντιδράσεις των ιδιοκτητών Ταξί ανάγκασε τα κυβερνητικά στελέχη να «παγώσουν» την διαδικασία προκειμένου να ικανοποιήσουν το όφελος κάποιων μεγαλο-ιδιοκτητών Ταξί.
Με λίγα λόγια ο κλάδος των Ταξί εξαιρείται από όλα όσα ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι από τις αρχές Ιουλίου του 2017 έχουν υποχρεωθεί στην χρήση Pos.
Ταξί με ηλικίες από 18 έως και 24 έτη!
Ακόμη μια επιπλέον πρωτοτυπία κατάφερε η διοίκηση των ιδιοκτητών Ταξί καθώς τον Μάρτιο του 2018 κατάφεραν σε συνεργασία με τα κυβερνητικά στελέχη να αυξήσουν κατά 3 χρόνια το όριο ηλικίας των αυτοκινήτων που κινούνται σε Αθήνα και επαρχία.
Μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας ο στόλος των Ελληνικών Ταξί μπορεί να έχει ηλικίες από 18 έως και 21 έτη σε Αττική και Θεσσαλονίκη ενώ στην επαρχία το όριο αυξάνεται έως και τα 24 έτη!
Ειδικότερα με διάταξη σε νομοσχέδιο για τις μεταφορές που κατατέθηκε στις 8 Μαρτίου 2018 στην Βουλή, δόθηκε η πολυπόθητη από τους ιδιοκτήτες ταξί παράταση του ορίου ηλικίας των Ε.Δ.Χ. κατά 3 χρόνια.
Ειδικότερα το επίμαχο άρθρο 5 το οποίο και ψηφίστηκε και αποτελεί νόμο του κράτους ανέφερε ότι:
«Όσα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ έχουν έδρα τις ενιαίες διοικητικές μονάδες των υποπεριπτώσεων αα΄ και ββ΄ της περιπτώσεως β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 83 (σ.σ. περιφέρεια Αττικής εκτός Περιφερειακής Ενότητας νήσων και Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης εκτός των δήμων Βόλβης, Λαγκαδά και Χαλκηδόνος), αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση δεκαπέντε (15) ετών, αν έχουν κυβισμό μηχανής μέχρι 1.950 κυβικά εκατοστά και με τη συμπλήρωση δεκαοκτώ (18) ετών, αν έχουν κυβισμό μηχανής 1.950 κυβικά εκατοστά και άνω.
β. Όσα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ έχουν έδρα εκτός των ενιαίων διοικητικών μονάδων της ανωτέρω περιπτώσεως α΄ της παρούσας παραγράφου, αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών. Τα Ε.Δ.Χ. αυτοκίνητα ΤΑΞΙ που έχουν έδρα διοικητικές μονάδες με πληθυσμό λιγότερο από 3.000 κατοίκους, αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων (24) ετών.
Επομένως, με βάση το νέο νομοσχέδιο, τα ταξί της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αποσύρονται από την κυκλοφορία μετά την συμπλήρωση 18 ετών αν έχουν μηχανή μέχρι 1950 κυβ. εκατοστά και μετά την συμπλήρωση 21 χρόνων αν έχουν μηχανή μεγαλύτερη των 1950 κυβ. εκατοστών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, πρόκειται για μια απόφαση που παίρνεται από την κυβέρνηση λόγω «της ανάγκης στήριξης των επαγγελματικών οδηγών Ε.Δ.Χ. ταξί αυτοκινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης».
Στα άλλα κράτη-μέλη οι ηλικίες των Ταξί ανέρχονται από 8 έως και 15 έτη και μετά αποσύρονται από την κυκλοφορία. Σημειώστε δε πως η χώρα μας έχει κληθεί σε “απολογία” απο την Ε.Ε για την απόφαση αυτή και πολύ πιθανό να υπάρξει πρόστιμο, αλλά ποιον ενδιαφέρει, αφού και αυτό θα κληθεί να το πληρώσει -πιθανότατα- ο επόμενος…
Επίσης πολλοί ιδιοκτήτες Ταξί αποσύρουν εθελοντικά τα επαγγελματικά οχήματα από την ενεργό δράση εξαιτίας των ΚΤΕΟ αλλά και των βλαβών που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα από την παρατεταμένη χρήση… Πάντως το αίτημα των περισσοτέρων δεν είναι η παράταση του… θανάτου των οχημάτων τους, αλλά τα κίνητρα για την αντικατάστασή τους, μέσω ΕΣΠΑ. Κανένας οδηγός ταξί δε θέλει να περνάει τη μισή του ζωή σε ένα παλιό, ταλαιπωρημένο και ανασφαλές ταξί.
Μόλις 2 Ταξί «έκοψαν» τα ΚΤΕΟ!
Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία των ελέγχων από τα ΚΤΕΟ στα Ταξί καθώς το 2017 σε σύνολο πάνω από 28.000 ελέγχων κόπηκαν με επικίνδυνες ελλείψεις μόλις 2 οχήματα! Επίσης άλλα 1.147 Ταξί πέρασαν από επαναληπτικό έλεγχο εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων. Κατά τα άλλα μόλις 8.578 Ταξί πέρασαν με επιτυχία τον έλεγχο ΚΤΕΟ δηλαδή ρο 30,55% του συνόλου των οχημάτων που ελέγχθηκαν και τα υπόλοιπα 18.348 πέρασαν έχοντας δευτερεύουσες ελλείψεις δηλαδή το 65,35% του στόλου.
Πάντως και τα προηγούμενα χρόνια τα Ταξί φαίνεται πως διατηρούνταν σε άριστη κατάσταση καθώς το 2016 σε σύνολο 26.909 ελέγχων κόπηκαν μόλις 4 αυτοκίνητα και το 2015 σε 26.786 ελέγχους κόπηκαν μόλις 2 Ταξί! Το 2017 σε σχέση με τα προηγούμενα δύο έτη μειώθηκε ο αριθμός των Ταξί που απορρίπτονταν στους ελέγχους καθώς πέρυσι κόπηκε το 4,09% του συνόλου, το 2016 το 4,65% και το 2015 το 5,02%.
Εταιρείες διαμεσολάβησης
Πριν από 8 χρόνια στην Ελλάδα μια ομάδα υλοποίησε μια απίστευτη εφαρμογή που θα άλλαζε τα δεδομένα και τον τρόπο μεταφοράς με επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης.
Ήταν η Taxibeat η οποία αποτέλεσε μια καινοτόμα και ιδιαίτερα κερδοφόρα ιδέα για την start-up ελληνική εταιρεία η οποία εξαγοράστηκε από τον γερμανικό κολοσσό Daimler.
Η πρωτότυπη αυτή εφαρμογή  έφτασε να έχει περισσότερους από 550.000 εγγεγραμμένους χρήστες και να συνεργάζεται με 8.000 οδηγούς ταξί.
Αποτέλεσμα να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών επιχειρηματιών και τελικά να εξαγοραστεί από τον γερμανικό κολοσσό Daimler.
Όμως η εταιρεία αλλά και η αγοραπωλησία μπαίνε στο στόχαστρο της κυβέρνησης μετά από αλλεπάλληλες αντιδράσεις και οχλήσεις του ΣΑΤΑ.
Αποκορύφωμα ο νόμος – πλέον- που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2018 από τη Βουλή ο οποίος έθεσε περιορισμούς στην λειτουργία μίας εταιρείας που παράγει υπηρεσίες ταξί στην χώρα μας.
Βέβαια ούτε ο κ. Σπίρτζης αλλά ούτε κάποιοι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες Ταξί ασχολήθηκαν με τους επιβάτες οι οποίοι μέσα από το κινητό τους έβρισκαν ταξί χωρίς ταλαιπωρία και το οποίο είναι το αργότερο σε πέντε λεπτά στην τοποθεσία που βρίσκεται ακόμα και αν ο ίδιος δεν τη γνωρίζει. Ούτε λόγος για την δυνατότητα να πληρώνεις με κάρτα χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να έχεις μετρητά και βέβαια ούτε λέξη για τις δωρεάν διαδρομές που «κερδίζει» ο συχνός πελάτης…
Όλα αυτά αποτελούν αντίπαλο για κάποιους ιδιοκτήτες Ταξί αλλά και υποψήφιους ψηφοφόρους για τα στελέχη της κυβέρνησης.

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive