Σε διεθνή συνάντηση στο Παρίσι, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (United Nations Environment Programme Finance Initiative -UNEP FI) και 28 τράπεζες από όλο τον κόσμο, έθεσαν σε παγκόσμια δημόσια διαβούλευση τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (Principles for Responsible Banking)....
Οι Τράπεζες αυτές αντιπροσωπεύουν πάνω από $17 τρισ. δολάρια σε στοιχεία ενεργητικού και πρωτοστατούν στην προώθηση αυτών των «Αρχών», οι οποίες αποτελούν προφανώς την βάση για την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, μέσω κοινής πολιτικής στις μεθόδους τους.
Η Τράπεζα Πειραιώς, είναι, μέχρι στιγμής, η μόνη ελληνική τράπεζα που συμμετέχει ενεργά, μαζί με άλλες 27 τράπεζες από όλο τον κόσμο, στην διαμόρφωση των παγκόσμιων αυτών Αρχών. Οι Αρχές εισέρχονται τώρα σε εξάμηνη περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, και θα τεθούν προς υπογραφή από όλες τις τράπεζες, στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019.
«Όλες οι τράπεζες πρέπει να υπογράψουν και όλοι οι πολιτικοί, οι επενδυτές, ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να υποστηρίξουν την τραπεζική βιομηχανία που θα υιοθετήσει και θα εφαρμόσει τις αρχές της ‘Υπεύθυνης Τραπεζικής’», αναφέρει η Karen Christiana Figueres, διπλωμάτης από την Κόστα Ρίκα και ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Σκοπός, όπως μας λένε, είναι οι Αρχές αυτές να καθορίσουν το ρόλο και τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην διαμόρφωση ενός… βιώσιμου μέλλοντος, βασισμένου στην Ατζέντα 2030 του Ο.Η.Ε.
Πιο συγκεκριμένα, δεσμευόμενες στο νέο πλαίσιο, οι τράπεζες θα ευθυγραμμίσουν τις εργασίες τους με τους στόχους της παγκόσμιας κοινότητας, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού για την… «κλιματική αλλαγή», η οποία βασίζεται στην θεωρία της υποτιθέμενης «υπερθέρμανσης».
Αυτό επιδιώκεται να οδηγήσει στην ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος κάτω από μία εξουσία, η οποία θα διαχειρίζεται τα χρήματα κρατών και πολιτών, με πρότυπο τους στόχους της Ατζέντας 2030.
Ποιοί είναι αυτοί οι στόχοι;
Ο Satya Tripathi, Assistant Secretary-General, των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε: «Ο τραπεζικός κλάδος παγκοσμίως αντιμετωπίζει την πρόκληση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε αλλαγή πορείας των επιχειρησιακών πρακτικών, τέτοια που να ενισχύει το γεγονός ότι το πράσινο και κοινωνικά υπεύθυνο επιχειρείν είναι το καλύτερο επιχειρείν».
Με μία φράση: Η «Υπεύθυνη Τραπεζική», δηλαδή η Ατζέντα 2030, θα ορίζει πιο είναι το «πρέπον επιχειρείν», όλα τα άλλα θα απορρίπτονται.
Όπως υπογραμμίζουν οι 28 τράπεζες:
Οι Αρχές θέτουν τους παγκόσμιους όρους στην αειφόρο τραπεζική (της Ατζέντας 2030)και θα διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες δημιουργούν αξία τόσο για τους μετόχους όσο και για την κοινωνία. Παρέχουν το πρώτο παγκόσμιο πλαίσιο για την ενσωμάτωση της αειφορίας σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της τράπεζας, από την στρατηγική χαρτοφυλακίου έως και τις συναλλαγές.
Όλα υπό ΕΝΑΝ παγκόσμιο έλεγχο, με σκοπό όλες οι τράπεζες να περάσουν στην Υπεύθυνη Τραπεζική.
Υπογράφοντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής οι τράπεζες θα δεσμεύονται να λογοδοτούν δημόσια για τις θετικές και αρνητικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις τους.
Η υπογραφή των Αρχών θα αποτελεί σοβαρή δέσμευση: οι τράπεζες που θα αποτυγχάνουν επανειλημμένα να πληρούν τις απαιτήσεις της «πράσινης» διαφάνειας, να θέτουν… κατάλληλους στόχους και να επιδεικνύουν πρόοδο θα διαγράφονται από την λίστα των υπογραφόντων.
ΚΑΙ φυσικά θα απορρίπτονται από το παγκόσμιο σύστημα!
Οι έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής του UNEP FI:
Αρχή 1: Ευθυγράμμιση (Όλοι θα πράττουν με βάση τους στόχους της Ατζέντας 2030)!
Αρχή 2: Αντίκτυπος
Αρχή 3: Πελάτες (Θα ακολουθούν και εκείνοι τις «βιώσιμες» πρακτικές)
Αρχή 4: Ενδιαφερόμενα Μέρη
Αρχή 5: Διακυβέρνηση και θέσπιση στόχων (Προμήνυμα παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης με αρχή τις Τράπεζες)
Αρχή 6: Διαφάνεια και Λογοδοσία («Διαφάνεια» δεν είναι το σύνθημα όλων των αυταρχικών καθεστώτων; Ποιοι ακριβώς θα λογοδοτούν; Όσοι δεν δέχονται αυτά που θέλει η όποια εξουσία;)
Αυτά…
Αρχή 2: Αντίκτυπος
Αρχή 3: Πελάτες (Θα ακολουθούν και εκείνοι τις «βιώσιμες» πρακτικές)
Αρχή 4: Ενδιαφερόμενα Μέρη
Αρχή 5: Διακυβέρνηση και θέσπιση στόχων (Προμήνυμα παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης με αρχή τις Τράπεζες)
Αρχή 6: Διαφάνεια και Λογοδοσία («Διαφάνεια» δεν είναι το σύνθημα όλων των αυταρχικών καθεστώτων; Ποιοι ακριβώς θα λογοδοτούν; Όσοι δεν δέχονται αυτά που θέλει η όποια εξουσία;)
Αυτά…
el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.