Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ- Που κείτεται ο "θησαυρός" υδρογονανθράκων

Νέα δεδομένα στην κυπριακή ΑΟΖ- Που κείτεται ο "θησαυρός" υδρογονανθράκων

Συνεχίζουν οι γεωτρήσεις παρά την αρχική απογοήτευση για το οικόπεδο 11  Μικρό και μη εμπορεύσιμο είναι το κοίτασμα στο «Ονησίφορος», αφού η προκαταρκτική γεώτρηση της κοινοπραξίας των εταιρειών ΕΝΙ και Τοτάλ, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μεγάλο κοίτασμα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ...
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι η γεώτρηση κατέδειξε λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν καθιστούν το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο.  Τόνισε, ωστόσο, ότι η ανακάλυψη αποτιμάται ως ιδιαίτερα θετική, αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη φυσικού αερίου και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr». Ανέφερε ακόμη ότι εντός 30 ημερών, η κοινοπραξία θα ανακοινώσει εάν θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση. Εξάλλου, δήλωσε ότι προτεραιότητα της kυβέρνησης είναι το ερευνητικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιπες γεωτρήσεις θα γίνουν κανονικά.  Όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκύπτει για τα θαλάσσια Τεμάχια «6» και «10» της Κυπριακής ΑΟΖ, που σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι αυτά με τις καλύτερες προοπτικές για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.  Οι επόμενες γεωτρήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο τεμάχιο «6» από την Ιταλογαλλική κοινοπραξία Eni/Total, όπως και στο Τεμάχιο «10», όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum. Σημειώνεται ότι τα Τεμάχια «6», «8» και «10» που είχαν προκηρυχθεί στον τρίτο γύρο αδειοδότησης επιλεγήκαν με το κριτήριο ότι περιέχουν γεωλογικές δομές ανάλογες με αυτές του γιγάντιου κοιτάσματος «Ζορ» που ανακαλύφθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.  Από την πλευρά του, ο Γ. Λακκοτρύπης απέρριψε τις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για καθυστέρηση στην προώθηση των σχεδιασμών για το φυσικό αέριο, υποδεικνύοντας ότι η τελευταία ήταν η τέταρτη στη σειρά γεώτρηση επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ενώ έπονται, όπως είπε, κι άλλες γεωτρήσεις.  Ερωτηθείς για τις παράνομες Navtex που εκδίδει η Τουρκία πέριξ της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι γίνονται με σοβαρότητα όλα τα απαιτούμενα βήματα και οι καταγγελίες σε ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive