Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Αποκάλυψη: σκάνδαλο μεγατόνων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Αρπαξε 2.000.000 και την έκανε για το... Διάστημα.ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΛΤΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε εκπαιδευτικό, ο οποίος κυκλοφορούσε με... Τζάγκουαρ Καταγγελίες-σοκ πρύτανη για καθηγητή που υπεξαίρεσε χρήματα τα οποία προορίζονταν για επιστημονικά προγράμματα. Σαν βόμβα έσκασε στην πανεπιστημιακή κοινότητα η είδηση ότι παχυλά ευρωπαϊκά κονδύλια....
που είχαν διατεθεί για τη δημιουργία διαστημικού προγράμματος και σχετικών εργαστηρίων, φέρεται ότι κατέληξαν στην τσέπη ενός καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που κυκλοφορεί με... Τζάγκουαρ!
Σύμφωνα με μήνυση που έχει καταθέσει ο πρύτανης του Δημοκριτείου Θανάσης Καραμπίνης και αποκαλύπτει η «Espresso», ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Βασίλης Τσαουσίδης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για την υπεξαίρεση ποσού που υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ, καθώς φέρεται ότι πήρε τα χρήματα και έγινε... καπνός! Σύμφωνα με τις καταγγελίες (αλλά και την έκθεση πραγματογνωμοσύνης), ο συγκεκριμένος καθηγητής λάμβανε επί σειράν ετών κονδύλια από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά οι εργασίες του για τη δημιουργία εργαστηρίων δεν προχώρησαν ποτέ!

Ο καθηγητής Βασίλης Τσαουσίδης, ο οποίος τέθηκε πρόσφατα σε αποχή καθηκόντων, ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος «Spice: Space Internetworking Center» («Κέντρο Διαστημικής Δικτύωσης»), το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με περισσότερα από 1.000.000 ευρώ. Αντίστοιχες παρατυπίες διαπιστώθηκαν και σε άλλα διαφορετικά προγράμματα, στα οποία επίσης ήταν επιστημονικός υπεύθυνος, όπως το «Projecttitle: Space Data Routers, Space - Dataroyters for Exploiting Space Data», το οποίο επίσης χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. με 634.094 ευρώ. Σε περίπτωση που ο καθηγητής καταστεί υπόλογος, θα πρέπει να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο 2.008.173,43 από τα κονδύλια που διαχειρίστηκε!

Οπως αναφέρει ο πρύτανης του Δημοκριτείου Θανάσης Καραμπίνης, για τη διεκδίκηση των κονδυλίων ο Βασίλης Τσαουσίδης επικαλέστηκε ονομασίες εργαστηρίων που δεν... υπάρχουν στο ΔΠΘ, με τίτλους όπως Εργαστήριο Διαδικτυακών Πρωτοκόλλων ή Εργαστήριο Διαδικτυωμένων Συστημάτων, ενώ το πανεπιστήμιο δεν ήταν ποτέ ενήμερο για όλα αυτά! Μάλιστα, ο πρύτανης διαβίβασε νέα στοιχεία στον εισαγγελέα Ξάνθης, μεταξύ των οποίων και τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων, που αποκαλύπτουν ότι τα εργαστήρια που έχει κατά καιρούς επικαλεστεί ο κ. Τσαουσίδης δεν υφίστανται ούτε έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στους αρμόδιους φορείς για τη σύστασή τους.

«Συνεπώς, δεν μπορεί ο εν λόγω καθηγητής να είναι διευθυντής και να βεβαιώνει την ύπαρξη ανύπαρκτων εργαστηρίων στο ΔΠΘ» αναφέρει στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα, που έχει στη διάθεσή της η «Espresso».
Εταιρία
Σε άλλη αναφορά του πρύτανη αναφέρεται: «Εκτός από την ως άνω αναφερθείσα ανώνυμη καταγγελία που μας είχε διαβιβαστεί από το γραφείο του πρωθυπουργού, απεστάλη στο ΔΠΘ και νεότερη ανώνυμη επιστολή (αρ. πρωτ. Δ.Π.Θ. ΕΠ 6959/02.12.2015) εναντίον του ιδίου καθηγητή, στην οποία αναγράφεται ως αποστολέας “Δον Κιχώτες του ΔΠΘ” και γίνεται άμεση αναφορά - καταγγελία μέσω ερωτημάτων που τίθενται σε αυτή για την εταιρία “Spaceinternetworks”, που φέρεται ως εταιρία του καθηγητή Βασιλείου Τσαουσίδη και στην οποία, σύμφωνα με την καταγγελία, εκτελείται σημαντικός αριθμός ερευνητικών έργων».

Ως ένας από τους βασικούς εταίρους αυτής της εταιρίας εμφανίζεται να είναι το εργαστήριο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ! «Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει ουδεμία σχετική εγκριτική απόφαση των αρμόδιων οργάνων του ΔΠΘ για τη συμμετοχή εργαστηρίου σε εταιρία» επισημαίνεται στην αναφορά.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου είχε ζητήσει εδώ και έναν χρόνο από τον καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη να παρουσιαστεί για εξηγήσεις το 2016, αλλά εκείνος δεν εμφανίστηκε ποτέ, ούτε έδωσε (τουλάχιστον έως σήμερα) απαντήσεις στα ερωτήματα που του τέθηκαν και περιλαμβάνονται στην κλήση που του επιδόθηκε: «Ποιο είναι τελικά το πραγματικό όνομα του εργαστηρίου στο οποίο είστε διευθυντής και ποια η σκοπιμότητα των διαφορετικών ονομασιών που χρησιμοποιείτε κατά την υποβολή των ερευνητικών σας προτάσεων;
Εχετε υποβάλει αίτημα στους αρμόδιους ακαδημαϊκούς φορείς για τη σύσταση ή τη λειτουργία του “Spice: Space Internetworking Center” που αποδίδεται ως “Κέντρο Διαστημικής Διαδικτύωσης”, ως αυτοτελούς μονάδας εντός των χώρων του πανεπιστημίου, όπου και ήταν υποχρέωση του φυσικού αντικειμένου του έργου “Spice - Κέντρο Διαστημικής Διαδικτύωσης”, σύμφωνα με τα παραδοτέα του».
Η διοίκηση του πανεπιστημίου ρωτούσε ακόμη «αν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα η ενοποίηση των τριών εργαστηρίων, όπως αυτή αναφέρεται στο παράρτημα I (Annex I) του ερευνητικού προγράμματος “SPICE: Space Internetworking Center”, που αποτελεί και το τελικό παραδοτέο του συγκεκριμένου προγράμματος και αν ναι, ποια εργαστήρια ενοποιήθηκαν τελικά;».
«Δεν είναι αυτεπάγγελτη η δίωξή μου»
H «Espresso» επικοινώνησε με τον καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που υπάρχει δίωξη, αλλά δεν έχει διαταχθεί προανάκριση.

«Είναι αξιοπερίεργο ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ανάκριση χωρίς να έχει προηγηθεί προανάκριση. Η εισαγγελέας θεώρησε ότι υπάρχουν πραγματογνώμονες και, βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας, όταν υπάρχει έκθεση επιθεωρητών, η υπόθεση δύναται να μην περάσει από το στάδιο της προανάκρισης. Αρα, εγώ δεν απολογήθηκα ποτέ! Αυτό συμβαίνει γιατί οι πραγματογνώμονες δεν είναι πραγματογνώμονες, αλλά τους όρισε ο κ. Καραμπίνης» δήλωσε ο καθηγητής και τόνισε ακόμη πως η δίωξη είναι αποτέλεσμα μόνο της μηνυτήριας αναφοράς που υπέβαλε ο πρύτανης του πανεπιστημίου στον εισαγγελέα.
«Γι' αυτό μου ασκήθηκαν διώξεις. Δεν είναι αυτεπάγγελτη δίωξη. Μου έκανε μήνυση ο πρύτανης, όπως του έκανα και εγώ μετά» διευκρίνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive