Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ομογενής δημοσιογράφος κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ λόγω των «Panama Papers»


Ο ομογενής ερευνητής δημοσιογράφος Νικόλαος Νεχαμάς, 28 ετών, από την εφημερίδα «Miami Herald», μοιράστηκε το βραβείο Δημοσιογραφίας Pulitzer (Πούλιτζερ) με το δίκτυο «International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)» και τον εκδοτικό οργανισμό «McClatchy» με έδρα την Ουάσιγκτον, ο οποίος ορίζει την εφημερίδα «Miami Herald»....
Το βραβείο για την Ερευνητική Δημοσιογραφία (Explanatory Reporting), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, συνοδεύεται από το έπαθλο των $15.000 και απονέμεται στο διεθνές δίκτυο «International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)», «McClatchy» και «Miami Herald» για τη συμβολή τους στην έρευνα «Panama Papers».

Η εν λόγω έρευνα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες του 21ου αιώνα, διότι ασχολήθηκαν πάνω από τριακόσιοι δημοσιογράφοι σε έξι ηπείρους οι οποίοι αποκάλυψαν τις υπόγειες διαδρομές και την παγκόσμια κλίμακα του φορολογικού παραδείσου.

Τα πρώτα δημοσιεύματα της έρευνας ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στις αρχές του 2016 και συνεχίστηκαν μέχρι και τα τέλη του έτους, αλλά βραβεύτηκαν μόνο δέκα έρευνες, εκ των οποίων οι δύο φέρουν την υπογραφή του ομογενή Νικολάου Νεχαμά.

Το θέμα «Panama Papers» απεκάλυψε τον σκοτεινό κόσμο ενός σκανδάλου με διεθνείς διαστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο απατεώνες και εκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τον μυστικό κόσμο των υπεράκτιων εταιρειών, γνωστών ως offshore για να πλουτίζουν χωρίς να καταβάλλουν τους αναλογούντες φόρους.

Το σύστημα αυτό είναι εν πολλοίς διεφθαρμένο και λειτουργεί ως παράδεισος φοροφυγάδων, διεφθαρμένων πολιτικών, εμπόρων ναρκωτικών των οποίων τα χρήματα συχνά κατέληγαν στην αγορά ακινήτων του Μαϊάμι.

Η έρευνα διάρκειας ενός έτους της οποίας τα πρώτα ευρήματα δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Απρίλιο και ήδη έχουν επιφέρει πολλές βραβεύσεις, προκάλεσαν πολιτικές παραιτήσεις -συμπεριλαμβανομένης και του Πρωθυπουργού της Ισλανδίας- δικαστικές αγωγές, έρευνες για φοροδιαφυγή και αναμόρφωση των κανονισμών για σκιώδεις εταιρείες και ξέπλυμα χρήματος.

Ο κ. Νεχαμάς δήλωσε στον συνεργάτη του «Εθνικού Κήρυκα» Θεόδωρο Καραντσάλη στο Μαϊάμι, πως «έφερα μαζί πάνω από 300 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες για να αποκαλύψουμε πώς οι κακοποιοί και οι πλούσιοι καταχρώνται τον μυστικό κόσμο των υπεράκτιων εταιρειών για να κάνουν ξέπλυμα χρημάτων και να φοροδιαφεύγουν».

Ο κ. Νεχαμάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιερσέη.

Ο πατέρας του, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Princeton. Ο βραβευθείς κ. Νεχαμάς τόνισε στον «Ε.Κ.» πως «είναι απίστευτο το αίσθημα να τιμηθεί η δουλειά σου με ένα Πούλιτζερ, αλλά πάνω από όλα είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη των συναδέλφων μου δημοσιογράφων στη ‘Miami Herald’ και όλους τους συναδέλφους στην ‘Herald’ και από ολόκληρο τον κόσμο που μοιραζόμαστε αυτό το φανταστικό βραβείο».

Ο Νικόλαος Νεχαμάς αποφοίτησε με το πτυχίο Μάστερ από το Stabile Center για Ερευνητική Δημοσιογραφία στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Columbia. Επίσης, το 2011 απεφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Harvard με πτυχίο στις Κλασσικές Σπουδές στα Ελληνικά και Λατινικά. Η διατριβή του ήταν στο θέμα Πολιτικές Επιπλοκές των Θεατρικών Φεστιβάλ στην Δημοκρατική Αθήνα.

Οταν ήταν στο «Latitude News» στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης έγραψε για τον μεγάλο Ελληνα ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη ένα άρθρο, με τίτλο «Το να είσαι Ελληνας είναι Ιδέα». Ο κ. Νεχαμάς είπε πως «συγκινήθηκα από τις αντανακλάσεις του για την τραγική ροπή του χρόνου και την απαγορευμένη αγάπη στην εσωτερική του ζωή». «Αλλά -συμπλήρωσε- διαβάζω Καβάφη πιο πολύ επειδή μου θυμίζει πως το να είσαι Ελληνας είναι μία Ιδέα, όχι υπόθεση αίματος».

Για το κόμμα της Χρυσής Αυγής το οποίο έχει φτάσει να είναι το τρίτο κόμμα με τις ρατσιστικές του ιδέες και την αντιμεταναστευτική του τακτική, έγραψε πως «ο Ελληνισμός είναι συμπεριληπτικός, πολύγλωσσος, και διαρκώς μεταβαλλόμενος. Οι Λακεδαιμόνιοι μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους, στη Σπάρτη.

Ο Αλέξανδρος δεν τους χρειάσθηκε, αλλά εμείς σήμερα χρειαζόμαστε τον Καβάφη περισσότερο από ποτέ άλλοτε».

Ο κ. Νεχαμάς έχει εργαστεί επίσης σε γενικής φύσεως δημοσιογραφικές ιστορίες, όπως στη σειρά δημοσιευμάτων με τίτλο «Contract to Cheat».

Ηταν μία έρευνα σε εθνικό επίπεδο για τις οικοδομικές εταιρείες, οι οποίες κέρδισαν κρατικά συμβόλαια για εργασίες, εκμεταλλεύτηκαν τους εργάτες τους, έκλεψαν στους φόρους τους και απέκλεισαν ανταγωνιστές τους οι οποίοι ακολουθούσαν τον νόμο.

Οταν εργαζόταν στο «Latitude News» απΟκάλυψε μία ιστορία για το Ranch for Kids στη Μοντάνα και τη διαμάχη της με τη ρωσική κυβέρνηση για τα υιοθετημένα παιδιά.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive