Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Η Τουρκία τελεί ακόμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

turkey-flag-smoke
Πριν από λίγες μέρες έλαβε τέλος το δημοψήφισμα της συνταγματικής αναθεώρησης στην Τουρκία. Μία αναθεώρηση που δίνει υπερεξουσίες στον Ερντογάν καταργώντας την θέση του Πρωθυπουργού και κάνοντας τον Πρόεδρο τον μοναδικό φορέα εκτελεστικής εξουσίας. Παρόλα αυτά...
υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια που λίγοι γνωρίζουν σχετικά με την Τουρκία, πως ακόμη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον καιρό που πραγματοποιήθηκε το πραξικόπημα και μάλιστα σαν να μην έφτανε αυτό ανανεώθηκε από το υπουργικό συμβούλιο μία μέρα μετά το δημοψήφισμα.
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο στην Τουρκία αποφάσισε να παρατείνει κατά 3 μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρχής γενομένης από την Τετάρτη. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση του εν λόγω μέτρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.
Κατά την διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και σύμφωνα με τους νόμους της χώρας η Κυβέρνηση Ερντογάν επωφελείται από μία σειρά υπερεξουσιών, καθώς της επιτρέπει να παρακάμπτει το κοινοβούλιο για τη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίζει ή να αναστέλλει δικαιώματα και ελευθερίες, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο έπειτα από τη σχετική σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλειας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.
Η Τουρκία κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου. Η σημερινή απόφαση ελήφθη δύο ημέρες προτού λήξει το εν λόγω μέτρο και μία ημέρα μετά τη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.
H κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί ακόμη δύο φορές, τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο, αφού τέθηκε σε ισχύ την 20η Ιουλίου 2016, πέντε ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου τομέα απολύθηκαν, προκαλώντας την έντονη κριτική των χωρών της Δύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive