ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ

Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Στην κλίνη του Προκρούστη. Ερχονται περικοπές σε 2,6 εκατ. κύριες και επικουρικές συντάξεις

Ερχονται περικοπές σε 2,6 εκατ. κύριες και επικουρικές συντάξεις

Καμία σύνταξη «αλώβητη» από το νέο χτύπημα - Έως 50% της προσωπικής διαφοράς θα χάσουν οι υψηλότερες συντάξεις - Έως 25% οι περικοπές στις χαμηλές - «Διαχωριστική γραμμή» τα 1000-1200 ευρώ - Ποιοι αναμένεται να πληγούν περισσότερο.... Με την νέα πρόταση της κυβέρνηση να μπουν στο κάδρο και οι επικουρικές συντάξεις, σε υψηλή ζώνη κινδύνου για περικοπές βρίσκονται 1,4 εκατ. κύριες συντάξεις και 1,2 εκατ. επικουρικές. Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν όχι μόνο οι 250.000 συνταξιούχοι οι οποίοι μόλις πέρυσι το καλοκαίρι είδαν τις επικουρικές τους να συρρικνώνονται έως και 50%, αλλά τριπλάσιος αριθμός. 


Καμία σύνταξη, ούτε η κατώτατη των 486 ευρώ, δε θα μείνει αλώβητη από το νέο «κτύπημα». Ωστόσο η πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει διαχωριστική γραμμή τα 1000 ή 1200 ευρώ (άθροισμα κύριων και επικουρικών), θα «προστατεύσει» τις χαμηλότερες συντάξεις από την ελεύθερη πτώση.

Από αυτό το ύψος και άνω οι συντάξεις θα χάσουν έως το 50% της προσωπικής τους διαφοράς. Όμως το ποσό της συνολικής μείωσης θα χωριστεί σε δύο μέρη. Το 75% θα απορροφηθεί  από την κύρια σύνταξη και το 25% από την επικουρική.

Πιο ηχηρά θα «κτυπήσει η καμπάνα» για τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (κυρίως διευθυντές), ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς  καθώς και οι παλαιούς συνταξιούχους  του ΤΕΒΕ.

Στις χαμηλότερες συντάξεις έως 1000 - 1200 ευρώ υπολογίζεται ότι οι περικοπές της προσωπικής διαφοράς θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο 18% ενώ μπορεί να φτάσουν και 25%. Και σ΄αυτή την περίπτωση οι μειώσεις θα κατανεμηθούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

Για να βγει ο λογαριασμός, το μαχαίρι θα αγγίξει και τις κύριες συντάξεις κάτω των 600 ευρώ, καθώς προσωπικές διαφορές θα προκύψουν και στις χαμηλές συντάξεις (κατώτατα όρια, μητέρες ανηλίκων) τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να προστατέψει πάσει θυσία.

Η δαπάνη για τις επικουρικές συντάξεις ύψους 3,4 δισ. ετησίως υπολογίζεται στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης που απαιτείται να μειωθεί. Οι δανειστές βεβαίως δεν πρόκειται να αρνηθούν νέες μειώσεις από όπου και αν προέρχονται. Ωστόσο δίνουν μεγαλύτερο βάρος στις μειώσεις που επιφέρουν δημοσιονομικό όφελος. Στην περίπτωση της μείωσης των επικουρικών δεν καταγράφεται τέτοιο όφελος καθώς με το προηγούμενο μνημόνιο απαγορεύτηκε η χρηματοδότηση του ενιαίου επικουρικού ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η συνολική δαπάνη για συντάξεις (αν αποδώσουν τα σκληρά μέτρα) προβλέπεται ότι θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ από 17,92% σε 16,92%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow by Email

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive