Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΟΛΛΑΝΔΙΑ. ΩΪΜΕ, ΚΛΑΙΜΕΕΕΕ!! Χάνουμε τον ... Ντάισελμπλουμ. Τα πρώτα exit polls: Προβάδισμα Ρούτε με 31 έδρες, έναντι 19 του ακροδεξιού Βίλντερς-Δείτε live


Νίκη του Ολλανδου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε δίνουν τα πρώτα exit polls από την Ολλανδία.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο Ρούτε συγκεντρώνει 31 έδρες στο ολλανδικό κοινοβούλιο...

ενώ ο ακροδεξιός Γκέερτ Βίλντερς που είχε συγκεντρώσει πάνω του προεκλογικά, τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, φαίνεται να κερδίζει 19 έδρες. Σημειώνεται ότι τα ολλανδικά exit polls, έχουν κατά το παρελθόν αποδειχθεί άκριβή.
VD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 31 εκ των 150 εδρών.
PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες
CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες
Σήμερα, 15 Μαρτίου, η Ολλανδία εγκαινίασε μια σειρά κρίσιμων εθνικών εκλογών στην Ευρώπη. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8:30 ώρα Ελλάδος και έκλεισαν στις 10 το βράδυ. Πριν από λίγη ώρα είδαν το φως της δημοσιότητας και τα πρώτα exit polls, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα βγουν τις πρώτες πρωινές ώρες.
Δείτε τα exit polls εδώ
Δείτε όλες τις εξελίξεις μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Ολλανδία από το ολλανδικό κανάλι NOS



Το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία φαίνεται ότι θα καταλήξει μεταξύ δεύτερης και τέταρτης θέσης, ενώ, σύμφωνα πάντα με τα exit polls, οι Εργατικοί (PvdA) του Ντάισελμπλουμ καταποντίζονται.

Netherlands: Collapse of  party PvdA (S&D) to record low, Wilders' far-right PVV comes 2rd, 3th or 4th.  

Οι Ολλανδοί εκλέγουν τη νέα τους Βουλή, ενώ Γαλλία και Γερμανία θα ακολουθήσουν λίγους μήνες αργότερα.



Οι σημερινές εκλογές, λοιπόν, φαίνονται να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για όλη την Ευρώπη, στην οποία τα εθνικιστικά-λαϊκιστικά κινήματα βρίσκονται σε ανοδική πορεία, μετά και το Brexit αλλά και τα όσα προκύπτουν από την εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ατζέντα του ακροδεξιού υποψηφίου Γκέερτ Βίλντερς, με θέματα όπως η απόρριψη του Ισλάμ, η μετανάστευση και η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τέθηκε στο επίκεντρο του προεκλογικού διαλόγου, μέχρι και το «παρά πέντε» των εκλογών, καθιστώντας την εκλογική διαδικασία στις Κάτω Χώρες, βαρόμετρο για τις επόμενες αναμετρήσεις στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συμμετοχή Ρεκόρ

Ενδεικτική της σημασίας που δίνουν οι Ολλανδοί στην σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι η συμμετοχή-ρεκόρ που φαίνεται να σημειώνεται στη διαδικασία.



Λίγα λεπτά πριν τις 18.00 (τοπική ώρα) είχε ήδη ψηφίσει το 55% των 12,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2012, το ποσοστό συμμετοχής την ίδια ώρα ανερχόταν στο 48% ενώ στις εκλογές του 2006 ήταν υψηλότερο, στο 58%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα αγγίξει το 80%. Αν και υψηλό, το ποσοστό αυτό υπολείπεται κατά 8 μονάδες του ρεκόρ συμμετοχής που είχε επιτευχθεί το 1977, με 88%.


Αξιοσημείωτο είναι πως καμία ολλανδική εφημερίδα δεν έχει πάρει θέση υπέρ κάποιου κόμματος, παρά τους ξεκάθαρους ιδεολογικούς προσανατολισμούς της κάθε μίας, ενώ κοινή επωδός σύσσωμου του ολλανδικού Τύπου είναι η έκκληση προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.



Σε γενικές γραμμές, ο ολλανδικός Τύπος αναφέρεται στο ενδεχόμενο πολλοί ψηφοφόροι να αποφασίσουν τελικά να ψηφίσουν όχι με γνώμονα τις θέσεις τους, αλλά την επιθυμία τους να «πριμοδοτήσουν» τον Μαρκ Ρούτε, προκειμένου να φράξει τον δρόμο στον Γκεερτ Βίλντερς (η λεγόμενη «στρατηγική» ψήφος).

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι καμία εφημερίδα δεν διάκειται θετικά απέναντι στον Βίλντερς, γεγονός που έχει ωθήσει τον τελευταίο σε ένα τρόπον τινά «εμπάργκο» στις εμφανίσεις του, αποφεύγοντας συνεντεύξεις ή δηλώσεις προς τον Τύπο, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο «αντισυστημικός υποψήφιος» που στρέφεται εναντίον του «κατεστημένου», το οποίο με την σειρά του (υποτίθεται πως) τον καταπολεμά με όλες του τις δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive