Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Μπάχαλο λίγο πριν την άφιξη των 700 λαθροπροσφύγων στην Κρήτη

Αποτέλεσμα εικόνας για 700 λαθρο προσφύγων στην Κρήτη
Μπορεί σε λιγότερο από ένα μήνα να αναμένουμε τους πρώτους λαθροπρόσφυγες στην Κρήτη, το σκηνικό όμως κάθε άλλο παρά σε ετοιμότητα... παραπέμπει! Ίσα-ίσα τα "καμπανάκια" χτυπούν από εδώ και από εκεί και οι σκιαμαχίες δίνουν και παίρνουν, δημιουργώντας μια αίσθηση προχειρότητας και ενός σχεδιασμού στα τυφλά...
Λίγες μόλις ημέρες μετά την είδηση του ερχομού 700 προσφύγων στις αρχές Απριλίου και την έναρξη των διαδικασιών αναζήτησης 125 σπιτιών για τη φιλοξενία τους, αποκαλύπτεται πως υπάρχουν πολύ σημαντικά "αγκάθια" και ανοιχτά μέτωπα. Οι Δήμοι της Κρήτης ξιφουλκούν κατά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την πρόθεση δημιουργίας δύο Γραφείων Ασύλου στο νησί, θεωρώντας πως πρόκειται για μια "κερκόπορτα" που θα οδηγήσει σε αθρόες αφίξεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων εδώ. Σε μεγάλο "αγκάθι" αναδεικνύεται επίσης και η επιλογή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να πάει σε σύμβαση με ένα μονάχα φορέα, την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, αφήνοντας έξω από το κάδρο τις άλλες τρεις Αναπτυξιακές Εταιρείες της Κρήτης.
Αγκάθια, προστριβές και μια διάσταση απόψεων που συνθέτουν ένα σκηνικό ασυνεννοησίας, αλλά και αλαλούμ ως προς την επικείμενη φιλοξενία προσφύγων στο νησί μας... την ώρα που τα μηνύματα από την υπόλοιπη χώρα, αλλά και το εξωτερικό, με φόντο τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, κάθε άλλο παρά αισθήματα σιγουριάς και αισιοδοξίας εμπνέουν στους τοπικούς φορείς και στην τοπική κοινωνία...
 
Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Το ένα σκηνικό εμπλοκής περιστρέφεται γύρω από την επικείμενη δημιουργία Γραφείων Ασύλου στο νησί. Ο σχεδιασμός, όπως έχει γίνει γνωστός, προβλέπει τη δημιουργία δύο Γραφείων Ασύλου, ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά. «Απαραίτητη προϋπόθεση» η ύπαρξη των Γραφείων για να φιλοξενηθούν στην Κρήτη πρόσφυγες, διαμηνύει από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. «Δε συμφωνήσαμε και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο», η απάντηση των δημάρχων του νησιού διά της ηγεσίας της ΠΕΔ Κρήτης.
 
Ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ, Βασίλης Λαμπρινός, και ο δήμαρχος Χανίων και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ, Τάσος Βάμβουκας, σε δηλώσεις τους χθες επισήμαναν ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων δε συμφώνησε στη λειτουργία Γραφείων Ασύλου στο νησί. Ίσα-ίσα, η πλευρά της ΠΕΔ αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο αυτό, θεωρώντας πως πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη, μιας και τα Γραφεία Ασύλου στο νησί θα λειτουργήσουν στην πράξη ως πόλος έλξης για χιλιάδες μετανάστες-πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή ή τα βόρεια παράλια της Αφρικής.
 
Ο δήμαρχος Χανίων, πέρα από το «όχι» στο ενδεχόμενο λειτουργίας Γραφείων Ασύλου, εξαπέλυσε αιχμές για έλλειψη ενημέρωσης από την Ύπατη Αρμοστεία προς τους Δήμους της Κρήτης. Το έτερο, εξίσου σημαντικό σκηνικό εμπλοκής, αφορά στον τρόπο διαχείρισης της φιλοξενίας των προσφύγων. Πάνω που υπήρχε η αίσθηση πως επιτέλους, μετά από σειρά παλινωδιών, αντιφατικών πληροφοριών και ελλείμματος ενημέρωσης, το τοπίο άρχισε να ξεδιαλύνει, αποδεικνύεται πως παραμένει τελείως "θολό" και ρευστό.
 
Εδώ είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχει αλαλούμ και ασυνεννοησία ακόμα και για τα συμβαλλόμενα μέρη της σχετικής σύμβασης που θα πρέπει να υπογραφτεί ανάμεσα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στην Κρήτη! Η σύμβαση με τους όρους της φιλοξενίας, που έφτασε στα χέρια της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και στον πρόεδρό της και δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, εγείρει νέο προβληματισμό. Και αυτό γιατί, όπως αποκάλυψε στο Ράδιο 9, 84 και στην Αγγελική Δουλγεράκη ο κ. Κοκοσάλης, καμία άλλη Αναπτυξιακή δε θα εμπλακεί επισήμως στο σχεδιασμό παρά μόνο αυτή του Ηρακλείου. Εδώ λοιπόν φαίνεται πως οι υπόλοιπες Αναπτυξιακές Εταιρείες μπαίνουν στο περιθώριο, και τίθεται θέμα κατά πόσον μπορεί μόνη της η Αναπτυξιακή Ηρακλείου να σηκώσει το βάρος του σχεδιασμού για όλο το νησί...
 
Αν μη τι άλλο το όλο τοπίο μοιάζει άκρως ρευστό και τίθεται "εν αμφιβόλω" στην πράξη η υλοποίηση του σχεδιασμού, που θέλει τις πρώτες αφίξεις προσφύγων στις αρχές Απριλίου!
 
Βολές Λευτέρη Αυγενάκη
«Ερασιτεχνισμοί και ανικανότητα»
 
Εντωμεταξύ,για χάος, προχειρότητα, ερασιτεχνισμό και κυβερνητική ανικανότητα στη διαχείριση του μείζονος εθνικού ζητήματος του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού κάνει λόγο σε παρέμβασή του ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης. Αφορμή για την παρέμβαση Αυγενάκη στάθηκαν τα διόλου τιμητικά για τη χώρα μας δημοσιεύματα σε κορυφαία ξένα ενημερωτικά Μέσα. Δημοσιεύματα τα οποία καυτηριάζουν τα ελάχιστα, αποκαρδιωτικά όπως τα χαρακτηρίζουν, αποτελέσματα της ελληνικής διαχείρισης γύρω από το Προσφυγικό, αναλογικά με την οικονομική ενίσχυση που έλαβε για το σοβαρό αυτό ζήτημα η χώρα μας.
 
«Το χάος, η προχειρότητα, ο ερασιτεχνισμός και η κυβερνητική ανικανότητα στη διαχείριση του μείζονος εθνικού ζητήματος του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού εξακολουθούν να υφίστανται, με αποτέλεσμα να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας και να πλήττουν το διεθνές κύρος της χώρας. Το θέμα της κατασπατάλησης των πόρων στη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού έχει λάβει πλέον διαστάσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας.
 
Η εφημερίδα "The Guardian", σε χθεσινό (σ.σ. 9/3/2017) άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "από τη Μόρια στη Λέσβο, ως την Ειδομένη και το Ωραιόκαστρο, ο Γολγοθάς των προσφύγων στις εγκαταστάσεις δεν έχει τέλος... Εθελοντές και πόροι άρχισαν να συρρέουν στην Ελλάδα και πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι έγινε η πιο ακριβή ανθρωπιστική ανταπόκριση στην Ιστορία"», αναφέρει ο κ. Αυγενάκης και καταλήγει: «Παρά, όμως, τα τεράστια ποσά που έχουν δοθεί, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Πρόσφυγες και μετανάστες διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες, άγνωστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχει... κάπου χαθεί, θέματα δημόσιας υγείας και δημόσιας ασφάλειας εγείρονται, ενώ οι εικόνες από καταυλισμούς χωμένους στο χιόνι διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς.
 
Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας απαντά με ανακρίβειες και αναξιόπιστα στοιχεία στις κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις»...
 
Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης
 
Πηγή: neakriti.gr

3 σχόλια:

  1. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΔΙΕΣΤΡΑΜΕΝΟΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΚΑΙ ΣΑΤΑΝΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν κάνατε push back όταν έπρεπε,τώρα ετοιμαστείτε να δώσετε άσυλο στην μισή αφρική...σας τα λέγαμε αλλά στου κουφού την πόρτα όσα θέλεις βρόντα...τουλάχιστον θα σας μείνει το νόμπελ ειρήνης,κάτι είναι και αυτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΧΘΡΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΦΑΞΕΙ
    Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015
    ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΒΑΖΕΙ STOP ΣΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ!
    http://indobserver.blogspot.gr/2015/09/stop.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive