Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Τι ξέρουμε ήδη για το Brexit. Το χρονοδιάγραμμα, η μεταβατική συμφωνία και η οικονομία

Τι ξέρουμε ήδη για το Brexit
Στις 23 Ιουνίου 2016, μετά από μια 40χρονη θυελλώδη σχέση με τις Βρυξέλλες το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίζει με δημοψήφισμα να εγκαταλείψει την ΕΕ. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα και οι όροι του διαζυγίου παραμένουν άγνωστοι. Τι ξέρουμε για το Brexit...

Χρονοδιάγραμμα
Η πρωθυπουργός από τις τάξεις των Συντηρητικών Τερέζα Μέι αποφάσισε ότι θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο ξεκινάει η διαδικασία διαζυγίου πριν από το τέλος του Μαρτίου.
Οι δύο πλευρές θα έχουν στη διάθεσή τους στη συνέχεια δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εκτός κι αν συμφωνήσουν για την παράταση του χρονικού αυτού διαστήματος.
Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την πλευρά της ΕΕ, ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι θέλει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019.
Μετανάστευση και ενιαία αγορά
Το Λονδίνο θέλει να επανέλθει στα χέρια του ο έλεγχος όσον αφορά την μετανάστευση από την ΕΕ και ταυτοχρόνως να διατηρήσει την πρόσβασή του στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Ωστόσο οι ευρωπαίοι εταίροι του προειδοποιούν ότι η ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων συνδέεται με την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και ότι αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
Για τις κυριακάτικες εφημερίδες της Βρετανίας, η Τερέζα Μέι θα προετοιμάσει κατά συνέπεια σήμερα το έδαφος για ένα «σκληρό Brexit» με αποχώρηση από την ενιαία αγορά, από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Μεταβατική συμφωνία
Το άρθρο 50 αφορά μόνον στο διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. Οι μελλοντικές σχέσεις τους, κυρίως οι εμπορικές, αλλά και στον δικαστικό τομέα, θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο άλλων διαπραγματεύσεων οι οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Εξ ου και η ιδέα για μια μεταβατική συμφωνία που θα επιτρέψει να αποφευχθεί μια εξαιρετικά απότομη έξοδος από την ευρωπαϊκή αγκάλη, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, εν αναμονή της οριστικής συμφωνίας.
Η οικονομία αντιστέκεται
Την ώρα που τα πιο απαισιόδοξα σενάρια προβλέπουν ένα σοκ για την βρετανική οικονομία στον απόηχο του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, αυτή έχει δείξει να αντιστέκεται, όπως μαρτυράει μια σειρά από πρόσφατους δείκτες, μεταξύ των οποίων αυτός της ανεργίας που ήταν σταθερός στο 4,8% στα τέλη του Οκτωβρίου, και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% για το σύνολο του 2016.
Ωστόσο αν και η βρετανική δραστηριότητα αντιστέκεται μέχρι στιγμής, οικονομικοί θεσμοί και η τεράστια πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει να υπάρξει μια σαφής επιβράδυνση το 2017.
Κοινοβούλιο
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα πρέπει να αποφανθεί πριν από το τέλος αυτού του μήνα αν η Μέι θα πρέπει να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο προτού μπορέσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Αν αυτό αποφασίσει πως πρέπει, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στο κοινοβούλιο ένα σύντομο σχέδιο νόμου που θα δίδει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Μολονότι είχαν υπερασπιστεί μια παραμονή στην ΕΕ κατά την προεκλογική εκστρατεία πριν από το δημοψήφισμα, οι βουλευτές αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν τώρα το σχέδιο νόμου φοβούμενοι ότι θα προκαλέσουν την μήνιν των ψηφοφόρων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive