Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !!Το θαυματουργό σαλέπι ή αλλιώς... σερνικοβότανο!Γράφει η *Εμμανουέλα Λεουνάκη


Με τις πρώτες χαμηλές θερμοκρασίες, οι σαλεπιτζήδες κάνουν την εμφάνισή τους στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, όπου μας προσφέρουν το σαλέπι στη μορφή ζεστού ροφήματος. Τι είναι αυτό όμως που κάνει το σαλέπι το κατάλληλο ρόφημα στο κρύο; Το σαλέπι είναι μια σκόνη που προέρχεται από τους βολβούς ενός είδους άγριας ορχιδέας. O μύθος θέλει το εν λόγω φυτό να έχει πάρει το όνομά του από τον Όρχι, το γιο μιας νύμφης και ενός σάτυρου...
ο οποίος καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι όταν στη διάρκεια των Bακχικών Mυστηρίων αποπειράθηκε να βιάσει μια ιέρεια.  O Θεόφραστος ήταν ο πρώτος που κατέγραψε το φυτό αυτό και του έδωσε το όνομα «ορχιδέα» λόγω του σχήματος των βολβών του και του μύθου που το συνοδεύει. 
Αργότερα ο λαός το ονόμασε σερνικοβότανο, διότι ήταν τόσο θεραπευτική τροφή που ταυτίστηκε με την τότε ανάγκη των ανθρώπων να αποκτούν δυνατούς γιούς άρα και διαδόχους..
Του αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως Σερνικοβότανο. Το βότανο που χάριζε στις γυναίκες αρσενικά παιδιά! Στις ρίζες αυτού του φυτού αναπτύσσονται κόνδυλοι που αποξηραίνονται, αλέθονται και από τη σκόνη τους γίνεται το θαυμάσιο αυτό αφέψημα, που «ευφραίνει και το στόμα και την ψυχή», όπως έλεγαν οι παλιοί. Και γνώριζαν με την απλοϊκή τους σοφία ότι και στο σώμα προσφέρει θαυμαστά οφέλη.
Σήμερα το σαλέπι αποτελεί ένα ρόφημα με ιδιότητες θερμαντικές που μας προλαμβάνει από το κρυολόγημα και τη γρίπη ενώ βοηθά στην ανάρρωση για τους ήδη κρυολογημένους.

Κατά την γνώμη μου πρόκειται για ένα απίθανο ρόφημα, που λόγω της κολλώδους ουσίας βασσαρίνης, όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά του βήχα, του πονόλαιμου και όλων των παθήσεων του θώρακα, αλλά και του στομάχου και του εντέρου.  Επιπρόσθετα καταπραΰνει τα νεύρα, μειώνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση. Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα: φώσφορο και ασβέστιο, γι’ αυτό τονώνει όλο το σώμα!

Υλικά

    1 φλιτζάνι νερό ή γάλα 
    2 γαρίφαλα 
    Λίγη κανέλα 
    Λίγη πιπερόριζα σε σκόνη 
    1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (ή περισσότερη, αν θέλετε το ρόφημά σας πιο γλυκό) 
   Σαλέπι (στη μύτη του κουταλιού) 
   Η φωτογραφία μας προτείνει και λίγα καρύδια στο σερβίρισμα..


Πώς θα το παρασκευάσετε
1. Bράζετε 1 φλιτζάνι νερό μαζί με τα 2 γαρίφαλα και τη ζάχαρη.
2. Kατεβάζετε το νερό από τη φωτιά, προσθέτετε το σαλέπι (προσέξτε να είναι ελάχιστο, γιατί αλλιώς το ρόφημά σας θα γίνει παχύρρευστο, σαν ζελέ) και ανακατεύετε καλά.
3. Aρωματίζετε (προαιρετικά) το ρόφημά σας με λίγη πιπερόριζα και κανέλα.
4. Πίνετε το ρόφημα πολύ ζεστό.




Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Εκπαιδευόμενη Σύμβουλος Συστημικής Θεραπείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive