Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Σε ΦΕΚ το πλαφόν και η πίεση γιατρών και ασθενών στα ύψη

Σε ΦΕΚ το πλαφόν και η πίεση γιατρών και ασθενών Εκδόθηκε το ΦΕΚ (1186/ 9 Μαίου 2014) που ορίζει το νέο πλαφόν συνταγογράφησης στους γιατρούς ανά ειδικότητα, ενώ η ΗΔΙΚΑ θα αναπροσαρμόσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να μην δύναται ο ιατρός να υπερβεί το θεσπισμένο όριο. Εφόσον ο ιατρός υποδείξει γενόσημο φάρμακο, κατά την εκτέλεση της συνταγογράφησης δεν επιτρέπεται η χορήγηση μη γενοσήμου από το φαρμακείο. Eφ' όσον ο ασθενής επιλέξει φάρμακο με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης πληρώνει το σύνολο της διαφοράς επιπλέον της θεσμοθετημένης συμμετοχής του.
Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνεπής στην μνημονιακή του πολιτική προχώρησε σε ένα ακόμη μέτρο το οποίο είναι επιβαρυντικό τόσο για τους γιατρούς, όσο και για τους ασθενείς... Έτσι, εκτός από την αυξημένη συμμετοχή που καθιερώθηκε στα χρόνια του μνημονίου, συμμετοχή που έχει φθάσει σχεδόν στο 32%, με το πλαφόν γίνεται σχεδόν αναγκαστική η συνταγογράφηση γενοσήμου και σε περίπτωση που επιλεγεί άλλη λύση, τότε θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του την διαφορά ο ασθενής. Άλλωστε η αύξηση της συνταγογράφησης γενόσημων στο 60% από 20% που είναι σήμερα, αποτελεί μνημονιακό στόχο και όπου βρεθεί και σταθεί ο υπουργός Υγείας μιλάει για την επίτευξη της πολιτικής αυτής, ο οποίος ωστόσο, πρέπει να γίνει λελογισμένα, όπως εκτιμούν, οι οικονομολόγοι της Υγείας, αλλά και οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς.
Πλέον το πλαφόν ορίζεται σε «στόχο γενοσήμων», σε ποσοστό δηλαδή χρήσης γενοσήμων σε σύγκριση με πρωτότυπα. Ο καθορισμός των ορίων αυτών γίνεται ανά ειδικότητα και θεραπευτική κατηγορία σε δραστικές ουσίες εκτός προστασίας.
Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, για τον υπολογισμό των στόχων ανά ειδικότητα υπολογίστηκαν οι συνταγές που συνταγογραφήθηκαν ανά ειδικότητα καθώς και η διαθεσιμότητα γενόσημων φαρμάκων στην εκάστοτε ομάδα, ώστε να εκτιμηθούν δυνητικά οι συνταγές που δύναται να αφορούν συνταγές για φάρμακα εκτός προστασίας ή γενόσημα φάρμακα.
Η ΗΔΙΚΑ θα αναπροσαρμόσει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να μην δύναται ο ιατρός να υπερβεί το θεσπισμένο όριο. Επίσης η ΗΔΙΚΑ οφείλει να προσαρμόσει το σύστημα ώστε ο ιατρός να δύναται να υποδείξει τις περιπτώσεις που πρέπει να χορηγηθεί γενόσημo φάρμακο. 
http://www.briefingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive