Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΕΛΛΑΔΑ. Αμερικάνικο ορμητήριο η Βάση της Σούδας κατά της Συρίας και του Αραβικού κόσμου



Κρίσιμο ρόλο θα κληθεί να διαδραματίσει η βάση της Σούδας καθώς, στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση για επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία, θα αποτελέσει το ορμητήριο για τα αμερικανικά στρατεύματα.
Πηγές από τον Ναύσταθμο Κρήτης, μιλώντας στα «Χανιώτικα Νέα»....

, ανέφεραν ότι «μέχρι στιγμής στην αμερικανονατοϊκή Βάση δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι στην όποια στρατιωτική επέμβαση ο ρόλος της Σούδας θα είναι κομβικός για τα αμερικανικά στρατεύματα». 
Άλλωστε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ, επισημάνθηκε ο κομβικός ρόλος της Βάσης για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων των Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 
«Η Βάση της Σούδας είναι παράγοντας-κλειδί για την υλοποίηση των αμερικανικών στρατηγικών στόχων στην περιοχή και η σημασία της αναδείχθηκε στην επιχείρηση "Unified Protector" που πραγματοποιήθηκε στη Λιβύη», επεσήμανε τότε το Αμερικανικό Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του. Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη Αβραμόπουλου στην Αμερική, ο υποψήφιος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία Ελλάδας-Η.Π.Α. στη Ναυτική Βάση της Σούδας, αναφέροντάς την ως «παράδειγμα των ισχυρών σχέσεών μας σε ζητήματα ασφαλείας με την Ελλάδα» και επισημαίνοντας την «εξαιρετική συνεργασία μας στη Ναυτική Βάση Υποστήριξης, στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη». 

Άσκηση πεζοναυτών στη Σούδα 

Την περασμένη Πέμπτη, Αμερικανοί πεζοναύτες παρακολούθησαν σεμινάρια από Έλληνες εκπαιδευτές για τεχνικές ελέγχου πληρώματος, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν άσκηση στο παροπλισμένο πλοίο που διαθέτουν στη Σούδα, η οποία επικεντρώθηκε στις τεχνικές έρευνας πάνω σε πλοίο. 
Υπενθυμίζεται ότι, από τις 22 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου το ΚΕΝΑΠ συνδιοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του για 6η φορά μαζί με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization) την εκπαίδευση προσωπικού κρατών που συμμετέχουν στην περιφερειακή πρωτοβουλία του ΙΜΟ με την επωνυμία «Djibouti Code of Conduct». 

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα συμμετείχαν συνολικά 18 άτομα από 11 χώρες που στελεχώνουν κρατικές υπηρεσίες επιβολής νόμου στο θαλάσσιο περιβάλλον (Ιορδανία, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Μαυρίκιος, Νησιά Κομορών, Νότια Αφρική, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σομαλία και Υεμένη). 

H εκπαίδευση εστιάσθηκε κυρίως σε θέματα εγκληματολογικής έρευνας σε περιπτώσεις πειρατείας ή ένοπλης ληστείας, όπως, σχεδιασμού έρευνας, ικανότητας συνέντευξης υπόπτων, ανάκρισης, διαπραγμάτευσης, συλλογής - διαχείρισης και διατήρησης αποδεικτικών στοιχείων στο ναυτικό περιβάλλον, βασιζομένων σε βέλτιστες πρακτικές και διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. 

Στάση «αναμονής» από τον Ομπάμα

Για την ώρα, στάση αναμονής φαίνεται να τηρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος όμως, με χθεσινές δηλώσεις του στο CNN έστειλε μήνυμα το οποίο ερμηνεύεται ως προάγγελος επέμβασης. 
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα χρειάζεται να μάθει περισσότερα για το εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία και κάλεσε την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ να επιτρέψει να διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα».

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν τον έχει κάνει ιδιαίτερα προσεκτικό ωθώντας τον να μην λαμβάνει βιαστικές επιθέσεις.

«Η ιδέα ότι οι Η.Π.Α. μπορούν με κάποιον τρόπο να επιλύσουν αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα μέσα στη Συρία ορισμένες φορές είναι μεγαλοποιημένη», ανέφερε.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι Η.Π.Α. παραμένουν αναμεμιγμένες σε έναν πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι υπάρχουν κόστη σε ανθρώπινες ζωές σε κάθε εμπλοκή του αμερικανικού στρατού, κάτι που «διαπιστώνει όταν επισκέπτεται τραυματίες πολέμου».

Ζυγίζουν το κόστος
Πριν λίγες ημέρες στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας ο αρχηγός του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Marty Dempsey, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κόστος μιας αμερικανικής επέμβασης στη Συρία. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα κόστιζε στις Η.Π.Α. έως και 1 δις δολάρια τον μήνα ενώ θα απαιτούνταν και μεγάλης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις, με επιπλέον κόστος 1 δις δολάρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive