Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΒΑΡΗ:«Η χρήση κατοικίας δεν προβλέπεται στην περιοχή Χέρωμα» Γράφει η Άννα Μπουζιάνη


Για άλλη μια φορά οι κάτοικοι του Χερώματος βρίσκονται όμηροι, αποφάσεων για την τύχη των κατοικιών τους και της ζωής τους γενικότερα, αφού η σημερινή Υπουργός Περιβάλλοντος δια στόματος Αναπληρωτή Υπουργού, τους λέει ότι το Χέρωμα είναι β’ Ζώνη Υμηττού και δεν επιτρέπονται σπίτια.

Τουναντίον συνταγματικό και νόμιμο κρίθηκε από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 34/2011 γνωμοδότησή του το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι η Ζώνη Β, είναι περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης, υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Επιτρέπει την κατασκευή εγκαταστάσεων εκπαίδευσης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. και πιθανότατα ευαγών ιδρυμάτων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αφού σύμφωνα με το ΣτΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν διευκρινίζει στο διάταγμα με σαφήνεια εάν είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στη Ζώνη Β του Υμηττού.

Ολο αυτό ακούγεται ως ανέκδοτο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Χέρωμα έχει ήδη εποικιστεί κατά 80%. Και απ’ την αλλη τί Δημόσιο σχολείο μπορεί να χτιστεί σε μια ακατοίκητη περιοχή; Ποια παιδιά θα πηγαίνουν;

Και αν βλάπτει το πράσινο η κατοικία δεν βλάπτουν οι εγκαταστάσεις αθλητισμού(!), πολιτισμού(!) που βεβαίως έχουν πολλαπλάσιο όγκο από μία κατοικία. Γιατί και στην κατοικία μπορείς να βάλεις πολύ χαμηλό συντελεστή δόμησης και να την κρατήσεις.

Μετά το ψήφισμα διαμαρτυρίας κατοίκων

και ερώτηση του βουλευτή Θ. Μπούρα

Σε αναφορά που είχε καταθέσει ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής και τ. Υφυπουργός Θανάσης Μπούρας σημειώνοντας και το ψήφισμα διαμαρτυρίας κατοίκων του Χερώματος Βάρης, προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το Υπουργείο για τον Υμηττό και περιλαμβάνει την περιοχή Χέρωμα Βάρης,απάντησε ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός. «Η χρήση κατοικίας δεν προβλέπεται στην περιοχή Χέρωμα».

Γραφει λοιπόν μεταξύ άλλων ο ΟΡΣΑ - απαντώντας στον βουλευτή Θ. Μπούρα: «Την παραπάνω χρονική στιγμή προωθείται η θεσμοθέτηση σχεδίου Π.Δ. καθορισμού μέτρων προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού, με στόχο την αναβάθμιση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας (Π.Δ. από 31.8.79/ΦΕΚ 544Δ). Το σχέδιο εγκρίθηκε κατά την 13η Συνεδρίαση /Πρ. 2η/21.7.10 της Ε.Ε. του Οργανισμού Αθήνας και βρίσκεται στη βάση επεξεργασίας του από την Δ/νση Νομοθετικού Εργου του ΥΠΕΚΑ και προσαρμογής του προς τις παρατηρήσεις του σχετικού Πρακτικού του ΣτΕ (υπ’ αριθ. 34/2011).

Σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο Π.Δ., η περιοχή Χέρωμα του Δ. Βάρης εντάσσεται στην Β’ ζώνη Προστασίας, που καθορίζεται ως περιφερειακή ζώνη με επιτρεπόμενες χρήσεις αυτές της γεωργίας, της εκπαίδευσης, καθώς και της υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Για τις εγκαταστάσεις των χρήσεων αυτών καθορίζονται ανάλογοι περιορισμοί στους όρους δόμησης.

Γίνεται επομένως σαφές ότι με βάση το προωθούμενο σχέδιο Π.Δ. προστασίας Υμηττού, η χρήση της κατοικίας δεν προβλέπεται εντός της Β’ ζώνης και κατ’ επέκταση για την περιοχή Χέρωμα Δ. Βάρης.

ΗΠροϊσταμένη του Οργανισμού Αθήνας

Ελένη Ηλιοπούλου»

Ο Θ. Μπούρας σημειώνει ότι από την απάντηση αυτή, δυστυχώς, δεν προκύπτει κάποια λύση, την οποία χρόνια διεκδικούν οι πολίτες και η Δημοτική Αρχή και δηλώνει ότι θα βρίσκεται κοντά στους κατοίκους του Χερώματος και θα αγωνιστεί για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive