Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Το χρονικό της τελετής Αφής του Αγίου Φωτός.«Δεύτε λάβετε Φως»



Χιλιάδες πιστοί από όλα τα μέρη του κόσμου αναμένεται να κατακλύσουν το Μ. Σάββατο το Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα προκειμένου να ζήσουν από κοντά τη μοναδική στιγμή της Ορθοδοξίας: τη τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός.

Το αναστάσιμο φως όπως κάθε χρόνο, θα φέρει στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος.

Η τελετή της Αφής

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πριν από την τελετή γίνεται πρώτα ένας σχολαστικός έλεγχος του Παναγίου Τάφου και στη συνέχεια τον σφραγίζουν με κερί.

Ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του - αρχιερείς, ιερείς και διακόνους - αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη μπαίνει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού φέρει την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Άγιο Φως.

Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το Άγιο Φως.

Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.

Μετά τη Λιτανεία αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.

Μετά τον έλεγχο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Τα κεριά ανάβουν μόνα τους από το Άγιο Φως το οποίο στη συνέχεια το μεταλαμπαδεύει στους πιστούς λέγοντας «Δεύτε λάβετε Φως εκ του Ανεσπέρου Φωτός».

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Αθήνα με κυβερνητική πτήση λίγο πριν τις 19.00 του Μ. Σαββάτου. Από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος θα ταξιδέψει και στο πιο απομακρυσμένο χωρίο ή νησί της Ελλάδας, μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive